Forum Smärta


Tibialis posterior

Hej! Jag fick ont i min vänster fot efter att ha trampat fel på min träningsskons hälparti. Det smärtade på insidan och nedanför den lilla knölen. Smärtan kändes under foten när jag stod på foten. Jag fick diklofenat 0.50 mg av min doktor och smorde även med Voltaren gel. Besväret försvann inte med hjälp av dessa mediciner. Åkte på semester och fortsatte med medicineringen men plötsligt förvärrades smärtan och en natt fick jag en förfärlig kramp i foten och i ankeln. Plötsligt hörde ja jag ett ljud från foten och smärtan och krampen minskades. Följden blev dock att jag inte kunde stå på foten. Den kändes helt konstig. Jag fick tag i mina tofflor och då kunde jag gå haltande. Jag sökte läkare samma dag och foten röntgades men ingenting speciellt syntes på bilden. Jag fick möjlighet att söka privatläkare och det togs magnetröntgen av foten. Det visade sig att tibialis posterior senan hade helt gått av. Fick starka smärtmediciner och medicin mot kramper. Hade svårt att gå eftersom fotledens ställning hade helt förändrats. Här hemma fick jag veta att skadan inte kommer att opereras. Jag kommer att få gymnastikövningar och speciala inlägg i mina skor. Problemet är att inga av mina gamla skor är passande längre. Jag undrar om någon har råkat ut för samma sak och hur har det gått med skadan? Har gymnastik hjälpt? Jag har inte fått träffa någon sjukgymnast än men skulle gärna redan nu ta emot tips som hjälper. Jag har även fått en remiss till ortopeden men min fot är ingen prioriterad fråga så det kommer att dröja. Jag är mycket tacksam för alla tips Eufrosyne

Hej! Välkommen till den härliga världen av Tibialis posterior. Opererade min vänsterfot för ungefär 3 år sedan. Det första jag kan säga är, gör något!, jag gick i över 5 år med allt sämre funktion i framförallt min vänsterfot (och till stor del även högern i sympati) blev så dåliga att jag knappt kunde gå eller sova utan smärta. Anledningen till mina problem som Dr Ågren på Sofiahemmet på mindre än en timme diagnostiserade var en låsning i foten, men tyvärr hade då senorna blivit rejält uttänjda och skadan var där. Efter denna diagnos kunde jag få vänsterfoten opererad inom landstinget, en relativt avancerad operation med 4 snitt, (tibialis-sena, hälsena, hälben och upplåsning av foten). Skillnaden var enorm, och trots nästan 8 veckor i gips och ytterligare 2 månader med kryckor och nästan 2 år för att komma tillbaka var det helt värt det. Jag skulle idag säga att jag är på 95-99% av en normal fot, Skillnaden mellan högerfoten som fortfarande är uttänjd och den opererade foten är stor, och det till den opererade fotens fördel.


Kan även tillägga att jag nu börjar undersöka om det är värt att göra ett mindre ingrepp på högerfoten då den fortfarande besvärar mig för att få upp den till samma nivå som vänstern? Skaffa dock sulorna omgående så att du inte pajar foten mer, och se upp om du börjar få smärta i benhinnor eller fotled. Vila mer än du behöver :)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons