Forum Smärta


Smärta i knän

Hej! Tänkte att jag skriver här för att få lite idéer om vad tusan man ska göra. Jag är 30 år och har i över 5 år upplevt varierande smärta i båda mina knän. Oftast är det ett av dom men då jag försöker undvika att belasta det så går det oftast åt helvete med det andra. Jag har träffat flertalet allmänläkare (min husläkare är nästan aldrig på plats) men upplever att jag får noll hjälp. Ingen diagnos har slagits fast trots flertalet slät- och magnetröntgen följa av en jävla massa klämmande och böjande. Jag upplever att de inte tar min smärta på allvar och dessutom inte skickar mig vidare fast de själva inte kommer fram till något. De flesta försöker pracka på mig smärtstillande men jag anser att jag är så pass ung att det snarare borde fokuseras på att hitta orsaken, inte döva smärtan. När jag faktiskt åt smärtstillande tyckte jag att det förvärrades. Att jag använde knäna "för mycket", dvs att jag aldrig hade gjort så om jag hade känt smärtan det orsakade. Jag börjar bli lätt desperat då mitt liv sakta men säkert rasar samman. Jag har konstant smärta även om den går upp och ner, det går i skov. Vissa perioder är det bara en diffus dov smärta medans det ibland (flera veckor i taget) är konstant smärta från helvetet. Det hugger och jag kan inte sitta med benen i samma position mer än ett par minuter. Jag undviker att gå på bio, åka bil/buss, flyga osv då jag tvingas sitta med benen i samma ställning. Jag har noll tålamod och är alltid arg, dels pga att jag har ont och dels för att jag inte kan sova i mer än korta stunder i taget. Antingen fastnar knät och det gör ont som fan när jag rätar ut det eller så kan jag helt enkelt inte somna pga smärtan. Allmänläkaren har (efter evigt tjatande) skickat en remiss till ortoped som svarade att hen inte ville träffa mig pga att de inte kan avgöra att jag har något fel de kan hjälpa mig med och då blev jag hänvisad till sjukgymnast. Det fungerar bra om jag inte är mitt uppe i en smärtperiod men sjukgymnasten tycker själv inte att de hjälper något då jag halkar tillbaka till exakt samma nivå så fort ett av skoven kommer. Jag får konstant börja om på nytt. Sjukgymnasten vill inte att jag ska fortsätta utan tycker att jag ska träffa en ortoped som är specialiserad på knän. Men då måste jag ju få en remis från min allmänläkare?! Jag var precis på återbesök hos EN NY JÄVLA ALLMÄNLÄKARE och hen tycker jag ska prova att äta smärtstillande... Suck... VAD FAN GÖR MAN? Ska jag bara ge upp det här och söka mig till den privata vården? Och isf var? Ortoped? Naprapat? Vad gör man? Alla idéer är välkomna! 

Hej!
 
För mig är det uppenbart att du har kronisk smärta/värk. Jag känner igen mig i mycket du skriver.
 
Att avlasta ett knä betyder bara att du över-/felbelastar det andra, och sen dina höftleder och rygg o.s.v.
Vid kronisk smärta är det , som du skriver, fullt möjligt att värktabletter ger ännu mer smärta. De fungerar dåligt på muskel/nervsmärta som du har. Tycker du dock skall försöka hitta några andra värktabletter som passar bättre, detta så du inte utvecklar sensitering i centralanervsystemet. Att gå och ha ont stressar CN väldigt mycket, speciellt som du inte får tillräcklig (både i längd och djup) sömn.
Huggen du känner är förmodligen de kroniskt spända musklerna som ger ett ökat tryck på en nerv intill och sen skadar isoleringen kring de enskilda nervfibererna. Utan isolering blir nervfibern instabil och kan urladda när som helst, det upplevs som huggande, skärande, stickande, brännande mm smärtor eller t.ex en rinnande känsla. Nerverna kan då även reagera på t.ex väderomslag.
På mig hakade knät upp sig i knäskälsleden, där blev smällar och knastrande och knäskålen "hoppade" när jag börjde el. rätade ut benet. Tror det är samma som du beskriver. Om musklen i låret och underbenet är kroniskt spända, så pressas knäskålen in mot lårbenet och där blir för lite plats för rörelsen. Och att då sitta med böjt ben är verkligen en plåga!!
Att gå till en ortoped med dina besvär är lönlöst! De förstår sig inte på kronisk smärta. Det är som att kontakta en snickare om du har problem med bredbandet..... En Neurolog borde däremot kunna förstå dinna besvär men detta hör först och främst hemma hos en smärtläkare. Nu är det tyvärr så att kvaliteten och kunskapen vad det gäller LÅNGVARIG/KRONISK smärta/värk på smärtläkarna iSverige är enormt stor tyvärr. Därför bör du vända dig hit; http://www.ekstromssmartklinik.com/index.html
Du skriver inte var du är ifrån men får hoppas du inte är från fel ställe i Sverige.
 
Lycka till!
 
 
 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons