Forum Smärta


Ryggskott i ett halvår är det möjligt?

Hej. Jag har under en lång tid haft ont i ryggen, det hela började som något som kan liknas vid eller vara ett ryggskott. Vid en böjning knäppte det till två gånger och smärtan var så intensiv att jag inte kunde hålla uppe min rygg och tillslut svimmade jag. På akuten kollades mina reflexer och de funkar därför fick jag bara smärtstillande. Jag har gått till läkaren 4 gånger efter detta då jag aldrig blir bra. Jag är öm när man tar på vissa kotor i jag kan inte hosta eller nysa för att det hugger till,samt att jag inte kan böja mig framåt. Jag har försökt att förklara detta men har inte kommit någonstans. Jag har tränat sjukgymnastik och jag håller mig i rörelse men inget hjälper, snarare så blir jag bara mer öm på kotorna. Vid vanlig röntgen såg de även en antytt kliformad kota. Är det någon som har haft en diagnos ryggskott som haft besvär såhär länge? Jag är verkligen desperat eftersom jag vill komma tillbaka till livet och jobba ordentligt.

Oj, det låter jobbigt, gör ont bara att läsa. Dessvärre är vården ofta inte speciellt bra på att bemöta smärttillstånd som är lite mer komplicerade. Inte heller speciellt bra på att ge information! När jag beställde mina journalkopior stod där massor som ingen hade tagit sig tid att förklara för mig. Några tankar som slår mig är: har du provat flera olika smärtstillande? Länge tyckte jag att inga värktabletter hjälpte, tills jag kom på att jag inte hade tagit dem i tillräckligt hög dos. När jag får mina smärttoppar tar jag Citodon och Voltaren, maxdos per dag, alltså tre olika smärtstillande preparat. Det är något man ska vara hemskt försiktig med, för Citodon är beroendeframkallande, men det betyder mycket att kunna kapa de värsta smärttopparna. Eller kanske sjukgymnastiska metoder som TENS eller akupunktur? Värme, kyla? Avslappningsövningar tycker jag också är bra. Eller en liggande Mindfulnessövning som jag brukar göra. Ja, och så får man alltid rådet att man måste röra på sig, och när man säger att "det gör jag redan" så brukar läkare och sjukgymnaster sällan lyssna. När du säger "jag vill tillbaka till livet" känner jag igen mig, för så tänkte jag också när mitt smärttillstånd satte igång. Jag hoppas verkligen att din smärta kommer att gå över, men du, man kan komma tillbaka till livet med smärta. När jag slutade försöka bli av med smärtan och accepterade den, då började jag få ro i mitt liv. Detta var lite allmänt om smärta utifrån mina erfarenheter. Men du kanske hoppades på ett mer specifikt svar om just den sortens ryggproblem du har. Hoppas att någon annan kan svara bättre i såfall.


Hej! Vad glad man blir av ett svar med lite tips! Tack! Håller med dig om att ingen är så speciellt bra på att lyssna och att man kan känna sig aningen missförstådd. När jag varit hos läkaren har ju samtliga undersökt mig på samma vis, det vill säga genom att kolla mina reflexer. Känns ju aningen jobbigt att hela tiden söka för samma problem, men vad ska man göra... För övrigt fick jag en vanlig rötgen nyss som visade en antytt kilformad kota, men de tror att den kan vara medfödd, hade dock varit bra att veta om man får dessa problem på grund av den.. ? Jag har faktiskt tänkt på akupunktur eftersom man är och blir så oerhört stel i hela kroppen när man försöker avlasta det onda området, man får lite på köpet så att säga. Får man detta genom landstinget? Jag har bara hört om sjukgymnastik. Något positivt är att jag skall prata med en sjukgymnast som är specialist på rygg, då kanske man kan få lite mer hjälp... Tusen tack för svaret!!


Vad roligt att du verkar ha lite glädje av det jag skrev. Ang akupunktur så finns det sjukgymnaster som har utbildning i det och kan ge akupunkturbehandlingar till ordinarie sjukgymnastbesökspris. Låter jättebra att du ska få träffa en sjukgymnast som är specialist på rygg. När det gäller kilformade kotor så ligger det långt ifrån mitt kunskapsområde. Kanske du skulle kunna be läkaren att få en ordentlig genomgång då du kan ställa frågor? Hoppas att allt kan vända för dig!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons