Forum Smärta


Ont i muskler/leder & är iskall om händer och fötter

Hej! Jag har sedan ett tag tillbaka börjat få ont i muskler och leder som håller i sig i några dagar eller kommer i perioder. Särskillt i nacke/rygg, armar och händer. Det gör även ont i halsen ibland.. När det gör ont så "hugger" det som stötar ungefär och jag känner mig öm och har ont, riktigt ont.. I samband med detta så fryser jag HELA tiden och är ALLTID iskall om händer, fingarar och fötter. Det känns liksom som jag ska bli sjuk men det går inte längre än såhär, att jag får ont i muskler och leder och en konstig halsont..
Någon som vet vad detta kan vara eller bero på..?! :(

Hej aanniis!
Jag har inget svar till dig, men kan bara konstatera att det är exakt likadant för mig o skulle också vilja veta vad det är o orsakerna till att ha dessa, ibland, rent funktionsnedsättande... /Towanda


Hej
Jag tycker att ni ska gå in på www.fibromyalgi.se och läsa. Kanske kan vara det. Där står sysymptom, vart man kan få mer information etc. Tycker ni att det verkar stämma så kontakta läkare för utredning. Jag skulle dock avråda från vårdcentralen då de oftast inte är kvalificerade för detta. Jag har det själv och har haft det sedan jag var liten. Fortfarande otroligt många läkare som inte tror att fibromyalgi är på riktigt, som inte kan tillräckligt om det etc. Jag fick inte min diagnos förrän jag var 20 år. Då hade jag kämpat för att få hjälp i jättemånga år. Det finns olika grader av fibromyalgi. En del kan leva ett normalt liv och arbeta, och en del är mycket sängliggandes och har konstant svår smärta. Fibromyalgi brukar gå i skov, ibland blir det sämre, ibland lite bättre, men man blir aldrig helt smärtfri. Det finns naturligtvis läkare på vårdcentraler som hängt med i utvecklingen och som förstår detta, oftast är yngre läkare bättre än de äldre. Tyvärr är det dock väldigt svårt att hitta dessa läkare. Beroende på vart ni bor, så vill jag tipsa om Gottefriesmottagningen i Göteborg. Dit kan man skicka en självremiss. Ring och fråga om de kan ta emot er, annars be dem tipsa om ett annat ställe som ligger närnare där ni bor.
Mvh Therese


Tack Tezzyc!
Har haft funderingar åt det hållet ett tag, men också på reumatism(?). Har läst om fibromyalgi här på nätdoktorn. Tycker det är svårt att definiera min smärta för mig själv, eftersom den förändras hela tiden. Är inte på samma ställe (där det är som värst). Hur intensiv den är o hur den påverkar mig fysiskt såsom hur "högt upp" jag kan få upp armarna o hur länge jag kan hålla i den ställningen...
Jag har utmattnings syndrom o värken har jag tolkat som en del av det. Har tagit upp min värk, men ingen reaktion inom Öppenpsykiatrin för remiss till VC eller specialist läkare - fick en ny läkare efter tre svåra år samarbetsår med den jag hade. Först då började saker att hända. Fick remiss till VC som bad mig gå till sjukgymnast först o därefter återkomma om det behövdes...saken blev inte bättre, bara mer tid att spilla. Stötte på VC återigen för några veckor sedan o träffade en bra läkare. Han sa (bland annat) att det var inte så mycket han kunde göra för mig - att det var "för sent" för att kunna göra något åt det hela. Han nämnde fibromyalgi...men, hur går man vidare. Är det läkaren på VC som ska remittera o isåfall vart? Bra att veta turerna för att kunna prata med rätt ställe, bli tagen på allvar, kunna ställa krav om ting upplevs som felhanterad osv.
Du berättar om olika sorters fibromyalgi - att det går i skov, bland annat. Hur vet man tex att det inte är MS, som också har sina skov? Vad är det karakteristiska för fibromyalgi, som särskiljer från andra orsaker till smärta?
Glad för svar på mitt tidigare inlägg o kanske kan jag få hjälp, även i detta inlägg / Tack på förhand - Towanda

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons