Forum Smärta


Nån som har en bra medicin mot sin fibromyalgi?

Jag fick värk år 2006 och fick då ut relifex i väntan på reumatologisk provtagning. Relifex och panodil vid behov. Diagnosen blev fibromyalgi. Har även ätit brufen vid starkare smärtor pga fysisk påfrestning. Nu hjälper varken brufen eller relifex längre :-( Fick kortison en kort period på 12 dagar i början på februari och började efter kuren med diklofenak. men det känns som diklofenaken inte hjälper... inte så bra iallafall. Nån annan som har nån medicin som känns bra? Tips emottages tacksamt... eftersom läkaren verkar "stå o klia sig i nacken" bara... suck...

Jag har själv långvarig smärta som på en del sätt påminner om fibromyalgi. Det är krångligt att värktabletter sällan hjälper. Men något som har varit bra för mig är en låg dos Tryptizol (10-20 mg till natten). Detta är en äldre sorts antidepressiv medicin som kan ges vid långvarig smärta i betydligt lägre dos än vid depression. Framför allt är den väldigt bra för sömnen, mig av den tillbaka djupsömn av god kvalitet. Forskning har visat ganska goda resultat för Tryptizol vid långvarig smärta.


Tack för svar. Jag har tryptizol vid behov som medicinering, glömde nämna det. Jag får äta den oftare tror jag... kan ju hjälpa.


Ja, det kan faktiskt vara idé att prova Tryptizol regelbundet. Själv tar jag 10 mg varje natt. Periodvis går jag upp till 20-30 mg. Men det kan ta lång tid innan man märker effekt med smärtan, alltså inte som att ta en värktablett. Kanske det vore bra att försöka få tag i en läkare som har erfarenhet av behandling med TCA vid långvarig smärta? Lycka till!


Jag ska ringa vc på måndag o försöka få tid till läkare för undersökning, reumatologisk provtagning (för att se om jag har fel diagnos) samt ev remiss till reumatologen... får se hur det går. Tack för ditt svar här...


För mig funkar Tradolan och alvedon bra, får mindra smärta och blir lite piggare. För att kunna sova vilket nästan är det viktigaste tar jag Tryptizol och Imovane.


Anti-inflammatorisk kost kan säkert lindra eller minska lite på detta. Det finns även dom som blivit helt fria från åratal av värk! - Minska på omega-6 rika födoämnen (margariner, matoljor, vegetabiliska fetter) - Öka på omega-3 rika födoämnen (feta fiskar och ekologisk kött, ägg, omega-3 kapslar) - Minska på blodsocker och insulinhöjande mat (ät mer stärkelsefattiga ovanjordsgrönsaker istället för stärkelserik mat) - Sola mycket eller ta starka D-vitamin tabletter (2000 IE) Har man tur går det bra. Ofta kan man ju må bättre överlag och få några andra hälsovinster på köpet. Ha det bra Okallu!


Oj en sån gammal tråd jag hittade, som jag startade en gång i tiden. Jag tänkte berätta hur det gick... Jo först fick jag tiparol, tiparol retard, tramadol och det hjälpte men samtidigt var det ju starka mediciner som grumlade mitt medvetande lite tyckte jag... men vad gör man inte för att dämpa smärtan :( I juli 2010 fick jag diagnosen ledgångsreumatism, de satte in methotrexate hos reumatologen där jag hamnade. Jag hade nåt värde, anti-ccp som var högt utöver sjukdomshistorien som visar att jag har ledgångsreumatism utöver min fibromyalgi. Vintern 2010-2011 började jag känna mig bättre, methotrexaten tar bort morgonvärken. Äter nu en sort som heter metotab (billigaste som apoteket väljer ut). Jag var tvungen att äta medicinen i 3 månader innan den kunde utvärderas. I februari skedde utvärderingen (de är ganska upptagna på reumatologen... knappt de har tid med en där, läkarna) och de tog prover inför läkarbesöket, jag har så låga inflammationsvärden så jag behöver inte börja med de biologiska läkemedlen som kommit. Underförstått ge inte dem i onödan för de är svindyra!!! Jag har ibland skov av ökad värk, ökad trötthet pga värk, men men... det är väl sånt jag får leva med då... jobbar halvtid och har sjukpenning på andra halvan. Får se vad fk säger sen i höst... ska på samtal där. Ja jag blev alltså utförsäkrad 1a aug förra året, inskriven på af i 3månader, sen sjukskriven igen. Passerade dag 180 i sjukskrivningen inom nuvarande arbete på 50% och blev bedömd ha nedsatt arbetsförmåga inom alla yrken med 50%. Men de vill väl utreda om jag är rehabiliteringsbar... men det blir i höst det, nu har jag semester :) Sköt om er allesammans och tack för era svar här i tråden.


Jag har fått Cymbalta & Lyrica utskrivet. Jag tar Cymbalta 30 mg varje morgon - även på kvällen när jag mår sämre med mer värk. Lyrica 75 mg tar jag varje kväll, ska egentligen ta en på morgonen också, men jag blir yr då så det har jag skippat i samråd med läkaren. För mig funkar det här RIKTIGT bra, men....... jag har gått upp vikt, så av två onda ting får jag nog välja att vara mer eller mindre smärtfri och därmed även vara rundare.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons