Forum Smärta


Migrän och depression

Jag läste något intressant i Migränbladet, som ges ut av Svenska Migränförbundet. Det var ingen artikel, utan en läkare som svarade på en läsarfråga om sambandet mellan migrän och depression. Jag har aldrig tidigare hört något om att det finns ett sådant samband, men enligt den läkaren finns det ett stort antal forskn.resultat som bevisar ett starkt samband! Och det är inte detta att man ofta har huvudvärk som utgör sambandet, för annan sorts huvudvärk har inte alls samma samband med depression. "Hos deprimerade personer är nedstämdheten signifikant djupare om de även har migrän jämfört med om de inte har migrän. Likaså är sömnstörning och olika kroppsliga symtom, t ex en känsla av spändhet i muskulaturen, vanligare i den förra gruppen. Man har sett att en majoritet av depressivt lagda individer med migrän också visar symtom på allmän ångest, panikattacker och olika typer av fobier." citat ur tidningen. Han skriver också att förekomsten av just migränhuvudvärk är trefaldigt förhöjd bland deprimerade personer jämfört med personer utan depression. Detta "talar för gemensamma orsaksmekanismer (...) Slutsatsen blev att depression och migrän är olika symtom på en gemensam nämnare (...) avvikande funktion i nervbanor innehållande signalsubstanserna serotonin och noradrenalin." citat Intressant! Ni som har migrän, känner ni igen er? Har ni hört om detta förr? Själv tyckte jag att många pusselbitar föll på plats när jag läste det. Jag har letat, men tyvärr inte hittat, någon länk dit - det var ju ingen artikel...

Jag känner igen mig till en viss del! Sedan jag började må dåligt psykiskt har migränanttackerna kommit oftare men inte nödväntigtvis varit kraftigare. Sedan är det svårt att vet vad som orsakar vad...migrän fick jag flera år före depression diagnosen men o andra sidan led jag av höga prestationskrav som in sin tur kan ha lett till båda diagnoserna. Redan för 10 år sedan skrev min neurolog ut tryptizol för migrän i förebyggande syfte (egentligen en anti depressiv medicin) eftersom hon ansåg att kropp och själ hörde ihop. Blev inte hjälpt då men hoppas att migränlindring blir en bonus nu när jag börjat med tryptizol igen. I akuta skeden är jag fortfarande helt beroende av mina naproxen och maxsalt, tas de i rätt tid kan man ha tur och slippa migränanfallet helt och hållet. Tror migrän mycket väl kan vara ett symptom länkat till depression men vet också många migränpatienter som varken lider av depressioner eller ångest. Jag är iaf hoppfull att migränanfallet skall lätta med depressionens behandlingar :-)


Jag har haft migrän sedan jag var barn. De gängse mediciner som jag har provat har bara gjort mig dåsig eller illamående.
Nu äter jag Diaminoxidas med gott resultat. Jag saknar ett enzym som spjälkar histamin och det visar sig att jag inte får migrän attacker efter att jag börjat med detta som kosttillskott. Däremot tycker jag att jag har blivit nedstämd och tappat mitt vanliga glada jag.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons