Forum Smärta


kronisk ryggvärk

Hej! Jag haft ryggvärk i 14 år, är idag 23.. I början trodde inte läkarna på mig. Det var först när jag var 17 år jag gjorde min första ryggröntgen, men ingen kunde hitta något fel. Jag har under de senaste åren tagit nya röntgenbilder och även datortomografi. Ingen har kunnat hittat vart smärtan kommer ifrån.. Jag fick träffa en kirurg/ortoped som inte heller visste vad som var fel, utan skrev på pappret "entesopati" och förklara att det troligtvis är mina muskler och leder det är fel på. Eftersom jag hela tiden blir sämre och inga smärtstillande hjälper har jag fått träffat en ny ortoped som nu skickat mig vidare till magnetröntgen. Han pratade om några vita områden runt diskarna som ser konstiga ut (är fruktansvärt öm vid just dom kotorna) och nämde att det kan vara tecken på sjukdom. Smärtan hindrar mig oerhört mycket och jag måste hoppa över många roliga saker som jag inte klarar av att göra. Jag kan inte gå utan att få krampliknande värk i nedre ryggmusklerna samt att jag blir väldigt stel i ryggen. Jag får ischias liknande smärta i benen och min vänsta arm domnar bort väldigt ofta. Jag kan varken sitta eller ligga för länge. Bäst är när jag går i rask takt. Jag har testat allt inom sjukgymnastiken och varit aktiv inom olika sporter som jag på senare år fått slutat med pga. värken. Nu undrar jag om det är någon som har det lika? Och vad det kan vara? Av egna erfarenheter med sjukvården måste man själv veta vad det kan vara för att få rätt mediciner/vård..

Hej! Blev medlem igår och läste precis ditt inlägg. Det är så märkligt att ditt inlägg är det första jag läste när jag samtidigt lagt in en fråga till doktorn om en vän till mig som förklarat hur hon känner i sin smärta. Det är som en kopia av din berättelse! Hon är också 23 år och har haft problem i 7 år. Har skrivit till henne och frågat om hon vill ta direkt kontakt med dig, återkommer när jag vet. Under tiden får du här hennes berättelse så hörs vi senare. Lycka till, håller alla tummar för dig! Att ha smärta, psyksik smärta är nog mer bekvämt och humant än fysisk smärta. Ryggvärk. Frågandes om varför ryggen värken. Varför sköterskan gav mig ett antingen eller, och sen inget mer. Ett recpt och orden, ”Det går över”. Sju år har gått. I går kväll och i natt har jag kämpat med en smärta som är obeskrivlig. Jag har känt smärtan vina genom min rygg, upp och ner. Ut i sidorna. Jag har försökt att lägga mig ner och sova. Men när smärtan drar sig ut över ryggen, in mot magen, upp mot hjärtat, som slår en volt och resulterar till hjärtklappning. Det värker. Vidare ut till lungorna. Klämmer tag om lungorna och det känns som om vilken sekund som helst, då är dom sönder. Sönderklämda. Jag kan inte andas. Att ställa sig upp, känna hur värken vandrar ut i benen och armarna. Känna hur känseln tappas av och obehaget växer. Sätta sig ner. Känna smärtan vina rakt upp i nacken, och ner. Ut i magen, som vrider sig av smärta. Illamående. När jag går, försöker gå sliter smärtan tag i hela min kropp. Smärtan är obeskrivlig och obehaglig. Jag viker mig. Jag somnade tre timmar, resterande tid har jag pendlat mellan att stå mot väggen, sitta på en stol, sitta i soffan, sitta i sängen. Stå. Duschat. Flera timmar med kokande vatten mot min nakna rygg. Resultatet är en trött kropp och ett rent badrum. Jag lyckades få bukt och kunna sitta i duschen. Rastlös. Då städar jag. Jag kan sitta, men det gör ont. Jag kan gå, men det värker. Jag vet inte om jag kan ligga ner. Det har jag inte testat.


Hej! Vad skönt att höra att jag inte är ensam med det här. Har aldrig stött på någon i samma ålder med liknande problem. Det har alltid varit jag och pensionärerna på vattenträningen och liknande.. Skulle vara intressant att läsa vad doktorn kommer med för svar, för smärtan din vän beskriver är väldigt lik min, om inte exakt likadan. Alla sömnlösa nätter, och alla desperata försök att lindra smärtan som aldrig fungerar.. Jag fortsätter kika in här om din vän eller du skriver igen.


Hej igen! Jag hör av mig så fort jag får ett svar från doktorn och även om det är så att min vän vill ha direkt kontakt med dig. Är det i så fall ok för din del att ni får en direkt kontakt med varandra?


Hej! Ja, det går bra =) Ser fram emot att höra mer!


Hej igen! Hur vill du att kontakten skall ske? Hör av dig om du har en blogg eller vill lämna ut någon mailadress eller annat förslag! Tycker det är så skönt att ni vill ha kontakt med varandra, det är alltid lättare när man vet att man inte är ensam och framförallt när ni är så unga. Hörs snart igen! Min vän heter Linda och hon skriver såhär: Kan du fråga efter hennes mail. Jag skulle vilja prata med henne. Se om vi kan ge varandra tips och råd. Jag är sjukt glad att jag inte är ensam, det finns fler, och inte bara jag som sjukvården struntar i. Att jag inte behöver känna att jag inte är riktigt trodd eller överdriver. För det finns fler, inte bara jag.


Hej Jag skickar ett PM till dig!


Hej jag känner precis samma sak, är 26, har haft problem med ryggen sen jag gick i 8:an, nu senaste året har det varit hemskt, sitter just nu och funderar på vart jag ska ta vägen, har ont från nedredelen o ända upp, ibland ut i benen, o armarna, upp i nacken. Min sambo kan knappt röra min rygg utan att jag skriker av smärta. Vad ska jag göra? har varit hos flertalet läkare när jag var yngre utan att de hittade nått, gjorde även då olika röntken o har gått hos sjukgymnaster o andra. Känner sej så hjälplös, är det ens värt att gå tillbaka till läkaren? hur tänker ni andra? //Zandra


Hej, Katee och Olliv! Det ni beskriver låter oerhört jobbig! Jag blir andfådd bara jag läser om er problematik!! Har ni varit hos kiropraktor för att få en ordentlig undersökning (vilket inte är fallet alltid i dom instanser ni räknat upp!). Jag kan rekommendera att ni går in på Ulf Stenström Kiropraktik hemsida: http://hem.bredband.net/ulfstenstrom/olikatillstand.html och läser dels om olika ryggtillstånd och hur de kan behandlas och dels hur jag som kiropraktor jobbar för att komma till rätta med er typ av ryggsmärta. Poängen är att om jag finner att det inte är "mitt bord", så kan jag ändå referera er vidare till lämplig kompletterande undersökning, röntgen, lab etc. Det finns garanterat hjälp att få för att åtminstonde bli bättre i ryggen. Hälsar gör Ulf Stenström, leg kiropraktor, Åkersberga.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons