Forum Smärta


Kraftig Muskelvärk/kompartmentsyndrom?

Hej, Jag är snart 29år och har haft jätte problem med mina ben under några år nu. Kraftig muskelvärk dygnet runt i benen. Benen stumnar direkt om jag går i uppförsbacke/trapp, ja något med motstånd, blir mjölksyra direkt. Både i underben (smalben+vader) men även låren. Tex en heldag på stan är = soffläge sedan då jag får väldigt ont i musklerna i benen. Ibland om jag har haft väldigt intensiv muskelvärk, får jag även super ömma vader på morgonen när jag vaknar upp, kan inte stå på tå eller liknande alls då. Det känns även som att musklerna inte får tillräckligt med syre (sätter jag mig på huk för att ta kattlådan gör det riktigt ont och när man reser sig, är det som att benen får luft igen) har även undersökts för kärlkramp eller liknande och det är inte problem med pulser i benen och sådant, utan det är musklerna. Är inte heller överviktig och röker+dricker inte, så det finns ingenting att hämta där heller. Har varit hos läkare och sjukhus under flera år utan att hitta problemet. Var hos en idrottsmedicinsk ortoped nyligen där han sa att han misstänker kompartmentsyndrom i smalben+vader. Men i låren är det extremt ovanligt/omöjligt och finns ingenting alls att göra åt. Tycker jag verkar mycket konstigt, då det finns fall med det och massa annat som tyder på att det inte alls är så. Men nu till frågan till er som eventuellt har haft kompartmentsyndrom + även problem med låren. Eller till er som har liknande symptom. Har ni verkligen muskelvärk HELA tiden. Alltså ömma muskler när ni sitter i soffan, värk när ni ska sova. För jag har värk i mina ben hela tiden, mer eller mindre såklart. Men inte endast vid aktivitet. Jag har även ett kontorsjobb och inget aktivt jobb + att jag inte kan träna eftersom benen inte klarar av det. Men jag går på dagliga promenader då jag har en hund, och det fungerar bra, även om det inte blir en 2h runda i skogen varje dag, utan fler och ca 30min. Ni som eventuellt har kompartment i låren, eller misstänker det. Har ni fått hjälp med det. Eller är det ett blankt nej från ortopederna? Väntar även på remiss till neurologen igen, fast annan avdelning. Så läkare och utredning håller fortfarande på, men känns mer som att läkarna ger upp och man får kämpa själv.
Var på klinisk fysiologi och gjorde tester, och där konstaterade man att min fysiska arbetsförmåga är som en 83åring och ville göra fler tester. Men det vill inte min husläkare som inte vill skicka dit remiss igen av någon anledning. Utan han har totalt snöat in sig på kompartmentsyndrom.
Borde man söka vård hos en annan läkare för att se om de håller med?
 
Skulle verkligen uppskatta om fler med liknande symtom eller något kan ge sina synpunkter och hur de har varit för er.

Hejsan! Dina problem kan bero på stora brister i kroppen av bla magnesium mm. Terapeutiska doser behövs. En blodanalys och besök hos en homeopat eller alternativterpeut etc utöver neurologutredningen etc  inom den vanliga sjukvården.   


hejsan. Det beror inte på brister, har tagit x antal blodprov på vitaminer osv. Har även ätit dvitamin, b12 och folsyra bara för att vara på den säkra sidan. Men det är inte det som är problemet. Men tack för tipset :)Har varit på metabolkliniken som undersöker sådant främst på sjukhuset för att kolla upp detta och de har konstaterat att det inte är något sådant.
Så det måste vara något annat som förklarar min muskelvärk i benen tyvärr :(


Hej! Det är inte så att du tar Simvastatin eller någon annan statin mot "för höga" kolesterolvärden? Fyra månader efter att jag började med simvastatin drabbades jag av just de symptom du beskriver. Sen tog det nästan fyra månader efter det att jag slutat med behandlingen innan jag var något så när återställd. Problem med musklerna särskilt i benen är en vanlig biverkning av statinbehandling, 0,1% står det i läkemedelsföretagens biverkningsinformation, men verkligheten ligger vid 10 - 20% 


Hej Åke,
Tack för ditt tips och din hjälp. Men jag äter faktiskt inga mediciner eller liknande för besvären på det viset. Bara receptfria värktabletter ibland.
Men tipset kan säkert hjälpa andra som eventuellt har problem och äter simvastatin, speciellt om det är som du säger med att det egentligen ligger på 10-20% och inte 0.1 biverkningsinformationen.
 


ÅkeB
Hej! Det är inte så att du tar Simvastatin eller någon annan statin mot "för höga" kolesterolvärden? Fyra månader efter att jag började med simvastatin drabbades jag av just de symptom du beskriver. Sen tog det nästan fyra månader efter det att jag slutat med behandlingen innan jag var något så när återställd. Problem med musklerna särskilt i benen är en vanlig biverkning av statinbehandling, 0,1% står det i läkemedelsföretagens biverkningsinformation, men verkligheten ligger vid 10 - 20% 
 
 

 


Jag har just skrivit om svåra lårkramper med rejäl smärta efter golfspel där krampen varar 15-20 minuter och inte kan hävas på något sätt som jag kommit undefund med. Nu läser jag ett inlägg från Åke B om Simvastatin och kan bekräfta att jag tar en tablett dagligen och har gjort så i 5-6 år. Samma tid har denna kramp uppstått. Kan det vara en orsak ? I så fall kan man utesluta Simvastatin och/eller ersätta en med annat om så erfordras ?
mvh/Lars Almquist


Känner av liknande problem. Smärtan känns mest i lårens baksida, det följs av allmän sjukdomskänsla, sitter i några drar. Detta gör att jag drar mig för en golfrunda eller något annat som ger dessa problem


Hej Addri,
Jag känner igen dina symptom även om mina inte är riktigt lika kraftiga. Mina problem sitter främst i låren och det blir värre och värre ju mer jag tränar och får liksom mjölksyra som sitter i flera dagar. Jag får besvären när jag springer, cyklar, åker slalom, skridskor etc, men vilar jag länge så kan det kräva flera veckors träning innan besvären kommer. Vid löpning kan jag exempelvis långsamt trappa upp träningsdoserna men när jag efter några veckor kommer upp i ca 5 km då tar det tvärstopp och jag måste gå. Sedan sitter besvären av flera dagar och längre och längre ju mer jag tränar (jag känner dock inte av dem i vila).
Jag har också gjort otaliga undersökningar hos alla tänkbara läkare, naprapater och sjukgymnaster utan resultat. Jag har även gjort en fasciotomi för kompartment syndrom i ena låret men det hjälpte inte. Jag har också gjort neurologiska tester, fysiologiska tester samt metaboliska men man hittar ingenting.
Jag är ganska övertygad om att jag har kompartment syndrom i låren men det verkar dessvärre inte finnas så mycket att göra åt det. Nu går jag dock hos en naprapat och vi försöker ändra mitt löpsteg och samtidigt köra egenbehandling med massage på en s.k foam roller. Jag är inte överdrivet optimistisk men ska i alla fall prova.
Jag kan tyvärr inte ge dig några råd och famlar liksom du i mörker. Ibland undrar jag nästan om alla symptom bara är inbillning och därför känns det skönt att veta att det finns fler med samma typ av besvär därute. 
 
 


Det finns hur många trådar och artiklar om man  googlar på nätet om vad Simvastatin, Atorvastatin och liknande statiner kan ställa till med. I bipacksedlarna står det klart att dessa mediciner förstör muskelvävnad. Vadmuskelkramper flera gånger i timman på nätterna skall vi inte tala om.Jag fick elektriska strömningar genom alla lemmar som höll på att göra mig tokig.
Man testade till slut Crestor på mig med lika dåliga men andra biverkningar.
Så nu går jag som har  en förtängning på halspulsådern  på grund av kolestrol, utan kolestrolsänkande mediciner. Att jag blir blind på ena ögat lite då och då på grund av detta bryr sig inte husläkaren om. Att kontrollera om det finns andra alernativa mediciner, det bryr man sig inte om.


Det blev dubbla inlägg av någon konstig anledning. Nu är det borttaget.


Hej Addrii! Jag är en 22-årig tjej som har precis dina symptom. Blev testad för kompartmentsyndrom, men det var inte det jag hade. Nu står jag på ruta ett igen utan några svar och undrar därför om du fått reda på vad det var du hade/har? Åker Konståkning på elitnivå så mina symptom orsakar verkligen problem för mig. Tack på förhand!


Hej Addrii! Jag är en 22-årig tjej som har precis dina symptom. Blev testad för kompartmentsyndrom, men det var inte det jag hade. Nu står jag på ruta ett igen utan några svar och undrar därför om du fått reda på vad det var du hade/har? Åker Konståkning på elitnivå så mina symptom orsakar verkligen problem för mig. Tack på förhand!


hej,
ber om ursäkt för sent svar har inte fått några notiser.
det senaste jag gjorde var en muskelbiopsi för att kolla mitokondiella sjukdomar men det gav resultat att allt såg normalt ut.
så tyvärr står jag på ruta ett igen utan någon orsak till mina problem och vet inte än hur vi ska gå vidare. Jag hoppas att du har fått svar på dina besvär. Vad var det för fel isåfall? Verkar vara svårdiagnostierat.


Eftersom du är ung, slank och vältränad förstår jag inte ditt problem.
Hade du varit 70 år och gått på statiner som är kända för att förstöra musklerna  runt bäckenet, då hade jag  bett dig sluta med statinerna.
Lycka till.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons