Forum Smärta


Huvudvärk och synborfall efter horners syndrom

Hej! För två år sedan drabbades jag av karotisdissektion, viket var en bristning i halspulsådern – dock läckte inget blod utanför ådern. Detta gav Horners syndrom under ca en vecka, dvs huvudvärk och att den ena pupillen inte drog ihop sig ordentligt samt förändrad smak, framförallt blev sött beskt. Tod blodförtunnande medicin, Waran under ca ett år, och sedan Trombyl 75 mg i ytterligare ett år. Tar nu ingen medicin längre. Problemet jag har nu, är att jag har huvudvärk då och då, vilket jag misstänker kan bero på spända nackmuskler, om det inte hänger kvar från karotisdissektionen. Har fått bekräftat av bl.a. massör att jag är spänd i nackmusklerna, så jag försöker göra lite pausgymnastik under senaste året, vilket jag tycker har gjort huvudvärken mer sällsynt. När huvudvärken kommer, så sitter den i mellan ca en och tre dagar. Det känns också som att den är koncentrerad till bakhuvudet/ nacken. Vid t.ex. hostningar och ibland när jag rör på huvudet, så blir smärtan värre. Några gånger har jag också fått synbortfall, som brukar börja som en fläck som jag inte ser något i. Fläcken drar sig från strax utanför blickfånget och rör sig snett nedåt vänster, och brukar flimra när den kommit längre ut. Detta brukar vara i max 30 min, och efteråt brukar huvudvärken komma. Min undran är om spända nackmuskler kan ge upphov till detta, eller om det kan bero på tidigare karotisdissektionen? Och behöver jag tänka på något speciellt, t.ex. vila när det uppstår, eller är det bättre att försöka träna/ mjuka upp nackmusklerna mer? När jag senast upplevde huvudvärken, så tog jag ut mig ganska mycket, vilket verkade lindra smärtan tillfälligt under kvällen. Provade också att ta en kraftig varm dusch mot nacken, vilket också verkade hjälpa en kort stund. Och behöver jag uppsöka läkare för att utreda närmare vad synbortfallen beror på? Med vänlig hälsning: Mikael Markström

Har du fått nåt svar? Hade också en lindrig karotisdissektion för så där 15 år sedan och börjar fundera på om den ensidiga huvudvårken jag haft ett tag nu är en ny dissektion? Ska väl kolla med min doktor ...


Inlägg från början av 2011 är väl knappast  värt att svara på. Hur som helst för er som råkar ut för det jag råkade ut för som ingen läkare under flera år inte hade en aning om vad det kunde vara, annat än att det borde vara ögonmigrän, vilket det inte alls var, kan tipsa era läkare om mitt problem.
Mitt problem började för 8 år sedan, när rinnande vatten i ögonen började forsa, fast det inte fanns något vatten. Ibland hände det flera gånger i månaden. Det var ingenting som gjorde ont.
Så småningom varvades detta rinnande vatten med att höger öga slocknade helt plötsligt, men synen kom tillbaks efter 1 - 4 minuter men med ett mörkt område i övre delen av ögat som höll i sig i 20 minuter.
Jag gick till akuten där man lade in mig på strokeavdelningen för man trodde att jag hade fått en TIA, vilket man inte fick några belägg för.
Efter 5-6 undersökningar på strokeavdelningen såg man på hjärnröntgen att min högra halspulsåder var igenslaggad till 80 procent som var orsaken till varför ögat slocknade på grund av att halspulsådern inte släppte igenom tillräckligt med syresatt blod till ögat.
Min nya hjärtläkare förbjöd mig att fortsätta med statinmedicinerna Atorvastatin och Simvastatin eftersom det konstaterats förstöra mina njurar och ge mig dåliga levervärden och  gav mig muskelförtvining i bäckenområdet så jag på slutet stapplade fram när jag gick.
I stället beordrade han mig att äta havregrynsgröt varje kväll.
Efter några veckor försvann problemen i bäckenet och mina njur och levervärden  var tillbaks till normalvärden.
Mina vattenproblem och blindhet har försvunnit, däremot flimrar det ofta i båda ögonen. Det tror jag är en förvarning om att jag snart blir blind igen eftersom jag inte går på några kolestrolsänkande mediciner längre. Jag är 75 år.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons