Forum Smärta


Hur går man tillväga ?

Hejsan ! Jag är en tjej på 29år och har haft fibromyalgi i flera år men har inte fått diagnosen på papper förän sommar/höst 2008. Straxt efter jag fick min diagnos så tog min dåvarande tjänst inom barnomsorgen slut och jag var tvungen till att byta inriktning helt, då jag varit halvtidssjukskriven länge och klarade inte av detta jobb p.g.a fibromyalgin. Min läkare har hela tiden sagt att jag måste ha ett anpassat jobb, d.v.s ett fysiskt lätt och rörligt arbete, då SKA jag klara av ett arbete på 40 timmar i veckan. Har länge försökt förklara för honom att jag vet att jag inte kommer att göra det då jag inte ens klarar av att göra det bästa jag vet i 8 timmar !!! Ofta klarar jag inte av att vara igång i flera timmar under sträck,utan måste vila/sova däremmellan. Men min läkare vill absolut INTE lyssna på det örat och det var bara en kamp till att få min diagnos på papper trots att både jag och min läkare vetat om att jag har fibromyalgi under en lååång tid. Han ville nämligen inte sätta ner min diagnos på papper för han menade på att det skulle försämra mina arbetschanser...men jag har juh den fortfarande vare sig diagnjosen står på papper eller ej ! Försäkringskassan lyssnar givetvis på min läkare och stoppar utbetalningen och hänvisar mig till arbetsförmedlingen då jag enligt min läkare står för arbetsmarknadens förfogande. Jag har länge bett om hjälp där jag isf ska få hjälp för att hitta ett lämpligt arbete för mig (då jag önskar att jag kunde få ett arbete som jag klarar av), men då säger man att det måste jag klura ut själv. Så där stod jag i höstas och hade varken jobb eller pengar. Jag hittade lyckligtvis ett 4-timmars jobb...men det är mycket sittande vilket ökar min smärta enormt och en normal månads-lön har jag juh inte heller eftersom jag bara arbetar 4 timmar och då har jag tagit smärtstillande för att bara bli av med toppen av värken. Känner att detta inte håller i längden och jag önskar att någon av er har något tips eller råd till mig ....då livet verkligen inte känns så kul justnu .... Vad arbetar ni med och hur går det ? Har ni blivit trodda av era läkare och försäkringskassa ? MVH, Angie.

Det låter ju inte kul din situation. Är du med i facket? Kan de kanske hjälpa till att stötta dig?? FK har ju nya regler och det är inte lätt för varken FK eller läkarna i detta nuet. Tyvärr sparkar man på dem som redan ligger. Jag har själv varit sjukskriven för 7-8 år sedan för min RA och lyckades komma tillbaka med en stark rehabiliteringsinsats från FK, men vad jag förstår finns inte det i dagsläget på det viset som de hade då. Nu har jag varit sjukskriven 1 år pga en utmattningsdepression efter diverse år där vi har gått igenom både det ena och tredje i familjen, och är på väg tillbaka till mitt jobb. Har kommit upp till 4 h per dag. Ska fr o m nästa vecka arbetsträna så jag kommer upp till 75%. Om jag inte lyckas komma upp till heltid innan sommaren så är mina chanser att behålla jobbet små. Men jag tänker klara av det, för ajg älskar mitt jobb. Jag har väl inga direkta råd men jag skriver gärna med dig. Tycker kanske du ska be om en second opinion, alltså be om att få träffa en annan läkare för att diskutera igenom din situation. Lycka till! /Trinan


Tack för ditt svar Trinan ! Ja, inte är det lätt i dagens läge ! Innan jag vart halvtidssjukriven på mitt förra arbete så var jag helt sjukskriven i flera månader och innan det i många perioder, Men nu så står jag här och ska vara helt arbetsför fast jag inte är det på långa vägar ! (Även om jag nu skulle önska att det var så). Ja, jag lovar att det är inte lätt att få någon annan läkare här...har försökt många gånger tidigare. Tyvärr har jag juh nu inte heller råd att gå till en privat läkare heller då jag har "kniven på strupen" hela tiden när det gäller det ekonomiska. Tänkte jag skulle försöka att ta kontakt med vår lokala fibromyalgi förening nu när helgerna snart är över...hoppas på att de kan hjälpa mig lite på traven. Din situation låter inte heller så bäst....stå på dig, kämpa och ett stort LYCKA TILL !!!! Håller tummarna för dig !!!/AngieFibromyalgi.


Hej! Det låter bra att du försöker få stöd. Var i landet bor du? Det finns privatläkare som är anslutna till landstinget där frikort också gäller. Jag går hos en privatläkare för min RA. Lycka till! /Trinan


Jaså ! det visste jag inte ...kanon :) !...då får man se efter om man hittar ngn )...TACK för tipset :D Jag bor iSödermanland utanför Eskilstuna. Ursäkta, vad är "RA" ....*rodnar* MVH, AngieFibromyalgi.


RA är förkortning för reumatoid artrit. Trodde de flesta fattade vad det betyder. Men om du bor i Sörmland kanske du kan hitta ngn privatläkare i Sthlm om du inte hittar ngn där du bor. Kram och lycka till!


Hej! När jag fick min diagnos fibromyalgi och läkaren gick bet på att få bukt med smärtan så fick jag en remiss till Smärtenheten på mitt regionssjukhus i Örebro. Det måste finnas en sån enhet på ditt regionssjukhus också. Be om en remiss dit. Smärtenheterna har kongnitiva smärtkurser som är bra, du får lära dig att hantera smärtan mentalt och att sätta gränser så att du lyssnar på din kropp. Förutom att du får hjälp med smärthanteringen så får du ju ett utlåtande av smärtexperter och dessa utlåtanden brukar försäkringskassan ta hänsyn till. När jag kom till smärtenheten så kunde dom bara konstatera att jag kom ca 20 år försent och att jag var för sjuk för att kunna delta i deras smärtkurser. Jag klarade inte ens av sjukgymnastens undersökning. Idag äter jag massor av morfin för att överhuvudtaget kunna röra mig. Jag har provat varenda medicin som finns för fibromyalgi och massor som ännu inte är godkända för sjukdomen, men morfinet är det ända som har gett viss lindring. Ibland så tänker jag på hur mitt liv skulle ha kunnat vara om jag fått rätt vård i tid. Snälla kontakta din läkare och be om en remiss till en Smärtenhet i närheten. Jag väntade för länge gör inte samma misstag. Hoppas att det ordnar sig. Kram Moni64


Hej, Doktor Annika Dahlqvist led av svår fibromyalgi som hon numera är helt fri från. Det hon gjorde var att börja äta LCHF (Low Carb High Fat). Nu slipper hon pumpa kortison i sina axlar för att klara jobbet. Jag skulle definitivt göra ett försök eftersom det även ökar välbefinnandet på flera plan.


Husmusen Hejsan! Jag känner igen mig lite, har samma problem ungefär. Min läkare vill inte skriva ned på papper mina sjukdomar för enligt homom så är det inget fel på mig ena stunden och andra stunden hittar de massor! Blir lite förbannad när läkare skall bråka och krångla till allt ingen hjälp får man utan man måste fixa allt själv det har jag gjort! Jag rekomenderar en privat läkare, kostar lite men det är det värt!


Hej, låter som om du har det riktigt tufft med din läkare. Jag tycker absolut att du ska ta kontakt med en ny läkare. Byt VC om det krävs. Ett riktigt sjukintyg är A och O för att få hjälp av F-kassan. Iofs så beräknas sjukpenningen på den senaste inkomsten du haft, och om du nu jobbar endast 4h så är inte det så mycket. Men man har rätt att hoppa över tid pga sjukdom för att på så sätt kunna tillgodoräkna sig tidigare inkomst. Dock kan man endast göra det 5 år tillbaka i tiden. Det finns verkligen läkare som inte har någon större empati, och med andra stämmer inte personkemin. Om du inte kan få en ny läkare på VC så byt VC. Räknas inte fibromyalgi som en reumatisk sjukdom? Isf har du rätt att komma till en reumatolog. Det är lång väntan om man inte har remiss, men du har rätt att gå. Jag håller tummarna för dig!


Husmusen! Hej! jag har själv problem med läkare och att de inte kan hitta en diagnos. De skickar iväg mig till höger och vänster och jag har nog gjort alla undersökningar som går att göra. Har ständig värk dygnet runt och vissa dagar har jag så ont att jag ser stjärnor, har haft det i 3 år och det enda jag fått veta är att jag får leva med detta i resten av mitt liv. Men , ge inte upp, ge aldrig upp! Det kommer en diagnos förr eller senare!!!!! Lycka till och skriv gärna!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons