Forum Smärta


Har jag fibromyalgi??

Jag har haft värk i massor av år, och undrar om det kan va fibromyalgi? Värk i huvudet, ansiktet, tänderna, nacken.. axlarna. Sover inte så bra på sista tiden, vaknar inte utvilad. Det är säkert på grund av värken. Vad är symtomen för fibro? Är det nån mening att gå till läkare, kan dom hjälpa nått?

Det en läkare kan göra är ordinera smärtstillande tabletter. Men om du går till en sjukgymnast kan du få annan hjälp. Problem med nacke t ex kan ha med din hållning att göra, huvudvärk och ansikte och tänder med muskelspänningar... Så mitt råd är boka tid hos en sjukgymnast istället för en läkare.


Jag går redan hos en sjukgymnast och det har inte hjälpt nått än så länge.


Hej Missizzy!! Att du skulle lida av fibromyalgi låter inte sannolikt.Jag tycker nog att du skall träffa en läkare som kan remittera dig till en sjukgymnast till att börja med.Det låter som föregående skrivare säger.Du kanske är spänd och biter tänderna när du sover.Hela din symtombild säger mig att du har ganska låsta nackmuskler som gör att man kan få vidrig värk i huvudet och nacken mm..har man ont,sover man inte ,sover man inte spänner man sig..Fibromyalgi har betydlig flera symtom.Du kan läsa om fibromyalgi på nätet. M vänliga hälsningar från en som har fibromyalgi sedan 15 år!!


Okej ska nog boka tid hos en läkare i Luleå och prata med dom och se om han/hon kan remittera till nån bra sjukgymnast (har sett att det finns en del på eniro men vet ju inte hur bra dom är...) Andra symtom jag har är att jag blivit illamående/yr ibland, fast det händer mer sällan...


Inte lätt att veta vad man ska göra! Om jag vore som du skulle jag försöka med både läkare och olika sjukgymnaster. Att söka hjälp inom sjukvården med långvarig smärtproblematik är inte roligt . . . Jag hoppas att du får ett bättre bemötande än vad jag har fått. Länge trodde jag att min smärta var orsakad av stress och spänningar. Efter tjugo års kringvalsande i vården fann man en fysiologisk förklaring och den är genetisk. Jag tycker absolut att du ska be om en läkarundersökning, men var beredd på att långt ifrån alla läkare är speciellt respektfulla mot smärtpatienter. Det kan faktiskt vara så att man finner en medicinsk förklaring där hjälp finns att få. Jag har haft hjälp av mediciner, även om de inte tar bort smärtan så kan de dämpa den till en hanterbar nivå. I synnerhet om du sover dåligt kan det vara jätteviktigt med medicin. För mig har en lågdos Tryptizol varit jättebra. Fibromyalgi är svårt att diagnostisera. Det finns "solklara fall" men jag tror att det är ännu fler personer med långvarig smärta som är i gränslandet, och som skulle få diagnosen fibromyalgi av den ena läkaren men inte den andra. Själv har jag länge varit på gränsen, men fick aldrig den diagnosen. Många blir bättre av sjukgymnastisk behandling, träning. Själv har jag blivit sämre av det. Men Basal Kroppskännedom har varit bra. Det är bara man själv som kan avgöra vad som fungerar. När jag uppsökte läkare för yrsel kände jag mig som en hypokondriker. Det visade sig att jag hade järnbrist och efter några veckor med rätt tillskott var yrseln borta! Min erfarenhet är att man aldrig vet i förväg om det man lider av är komplicerat och svårdiagnostiserat eller om det går att hitta en enkel förklaring och bot. Dessvärre gäller sällan det senare. Men det är alltid värt att kolla! För egen del vet jag att jag kommer att lida av smärta resten av mitt liv, hoppas att det inte blir så för dig. Men jag upplever att man med tiden lär sig att hantera smärtan och att den inte behöver vara ett hinder från att leva ett rikt och meningsfullt liv. När jag började acceptera min smärta kunde jag bli tillfreds med min tillvaro. Hoppas detta kan vara till någon hjälp!


Tack för ditt inlägg! Jag har haft värk så länge att jag typ har vant mig vid det.... Men det finns stunder när jag bara blir deppig av det och önska det skulle försvinna. Jag promenerar, och gör yoga tre gånger om dan... blir inte bättre av det, men känns bra att röra på sig. Jag bor på ett mindre ställe nu och tycker inte läkarna här är bra, den som jag var hos här sa till mig att ta ipren och börja jogga (ipren har inte ens nån effekt), planerar att söka läkare och sjukgymnast när jag flyttat till Luleå hoppas det är bättre där (orkar inte åka buss fram och tillbaka så har inte bokat tid ännu).


Jogga var det dummaste jag har hört! Såvida du inte själv har märkt att du blir bättre av det. Jogga är en hårt belastande träningsform som man ofta avråds från vid långvariga smärttillstånd. Det är mycket bättre med promenader som du redan ägnar dig åt. Jag skulle gissa att det antingen är så att du skulle vara mycket sämre om du inte ägnade dig åt yoga och promenader, eller så tar du i för mycket. Överrörlighet är ett ofta förbisett problem vid långvarig smärta och då ska man vara lite försiktig med vissa yoga-rörelser. Om du googlar på Beightonskalan så kan du lätt testa själv ifall du har överrörlighet. Då ska du undvika att tänja lederna alltför mycket i dess ytterlägen. Vikten av fysisk aktivitet betonas ofta i samband med långvarig smärta, men ofta missar man vikten av återhämtning. Det är något man lär sig att känna efter själv. Hinner du återhämta dig mellan yogapassen? För egen del får jag inte mindre smärta av att vara fysiskt aktiv, ofta tvärtom, men jag mår generellt bättre av det om jag inte tar i för mycket. Nu är behovet av återhämtning extremt stort vid EDS, och detta behöver inte alls gälla dig. Hoppas verkligen att du kan hitta någon läkare som tar dig på allvar. Som du skriver vänjer man sig till stor del vid smärta. Läkarna kan inte göra några underverk, men med rätt hjälp kan man faktiskt få en hel del smärtlindring. En studie med fibromyalgipatienter visade att Tricykliska antidepressiva minskade smärtan med omkring 20%. Det är ungefär så jag upplever det, och tjugo procent är tillräckligt för att få en hanterbar smärtnivå. Sömnen är superviktig. Lycka till!


Jag gör yoga en gång på morgonen, sen mitt på dan och sen på kvällen. Känns bra att göra det på morgonen innan frukost, känns som det mjukar upp lite. Jag är inte överrörlig så vitt jag vet (kan inte ens böja/sträcka mig lika mycket som hon på yogavideon så det är jag nog inte). Om jag struntar i att promenera en dag brukar det kännas värre. Ibland känns det värre efter att jag gjort yoga, typ tryck över näsan/tänderna.. kanske skulle lägga mig ner en stund efter. Jag brukar ha en värmekudde över axlarna/nacken varje kväll, det är skönt.


Ok, då verkar det inte som att överrörlighet och uttröttning är ditt problem. Jag är ingen läkare eller sjukgymnast, jag kan bara uttala mig utifrån mina egna erfarenheter av långvarig smärta, men du verkar hantera din situation på bästa sätt, du rör dig på ett sätt som du mår bra av, anvvänder värmekudde osv. Hoppas du kan komma till ro med din situation på något sätt, antingen på egen hand eller med hjälp av läkare och/eller sjukgymnast.


En läkare kan inte bara ordinera smärtstilande tabletter, Dom kan ställa diagnos, svara på frågor och ge tips

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons