Forum Smärta


Fibromyalgi???

Be om att få en remiss till smärtkliniken/enheten på sjukhuset.. De skall veta mera om fibro och hjälpa dig.

Håller med Lella..smärtmottagningar kan ställa sådana diagnoser. Tror också att en reumatalog har den kompentensen, en remiss krävs till båda läkarna. Stå på dig, ibland behöver man tyvärr tjata sig till rätt vård. Lycka till!


Min läkare på företagshälsovården säger att man inte får remiss till smärtklinik vid fibromyalgi, den diagnosen ska en "vanlig husläkare" klara av att ställa. Tenderpoints är när vissa muskelgrupper smärtar och ta reda på de ställena kan läkaren göra genom att lyssna på patientens egen berättelse om var man har ont. Jag har alltså fått diagnosen fibromyalgi av min läkare på företagshälsan och får inte ytterligare remiss till smärtklinik eller reumatolog. Jag har däremot varit i kontakt med läkare på vårdcentralen också, när jag fick mina smärtor och då gjordes en fullständig reumatologisk utredning med blodprover för att utesluta reumatologiska sjukdomar som man ser på provtagningen. Man ser ju inte fibromyalgi i de värdena, fibromyalgin är "osynlig" på det sättet. Tender points kan ju däremot en sjukgymnast hitta i en undersökning, kanske det är det som skett i mitt fall, då jag även varit hos företagshälsans sjukgymnast för behandling. Där har jag haft såväl massage, tens och akupunktur under åren sen jag blev sjuk i stressrelaterat utmattningssymtom, som alltså kom före fibromyalgin. Det finns ju teorier om att fibromyalgi kan vara stressutlöst... Om du har såväl stress-sjuka och värk i form av fibromyalgi behöver du såväl medicin mot smärtan som en beteendeförändring. Beteendeförändringar kan du få hjälp med hos t ex en beteendevetare. Man behöver strukturera upp sin vardag, när är det dags att säga nej till ytterligare åligganden, när är det dags att ta pauser i vardagen. Stress o fibromyalgi går hand i hand och kan behandlas ganska lika i beteendeförändrandet... de hör ihop, tycker jag. Ibland vill man mer än man orkar/klarar av och då är det svårt att bromsa, men är man sjuk måste man... för "gå in i väggen" ännu en gång vill vi ju ändå inte, vi som varit där... det vet vi ju hur det kändes och det var ju inget vidare :S Orkar du inte dina studier så rekommenderar jag att du avbryter dem så fort du kan. Kanske du kan få en sjukskrivning på halvtid nu? Jobba halvtid ett tag? Lycka till med allt!


Okallu: Jag funderade jättemycket på att hoppa av plugget förra veckan. Men jag mår så dåligt av att sitta hemma hela tiden. Att få ett halvtidsjobb verkar totalt omöjligt och arbetslöshet + sjukskrivning känns lite som en fängelsedom... Tror jag ska försöka klara av plugget, men inte vara så överambitiös, utan nöja mej med godkända betyg!


Hej. Jag har hört att man kan skriva en egenremiss, och det tar dom emot. Jag har av 2 st läkare, som sagt att jag har fibro. Jag bad sedan min ordinarie läkare, att jag skulle få en remiss till rematologen, men hon svarade att dom kan inte göra ngt för dej där. Jag tycker det låter konstigt.


Jag kollade med sjukhuset här där jag bor, de tar inte egenremiss här hos reumatologen, inte pga fibromyalgi iallafall... det är väl olika beroende på var man bor kanske och vad det beror på. Skönt att du, alex82, iallafall får komma till smärtklinik :-) Förstår att du inte tycker det är lockande att vara sjuk/arbetslös... kanske kan du ändå hänga med hjälpligt i lektionerna, utebli från dem du inte orkar närvara på.. ja iofs vet jag inte hur csn agerar om det blir för hög frånvaro, det där vet du säkert bättre än mig, eller kan ta reda på iallafall. Lycka till med allt!


Hej alex82 Hoppas du kunde klura ut din sjukdom. Jag har själv fibromyalgi. Tyvärr än idag finns läkare som inte vill kännas vid namnet f. Se efter om det finns någon fibromyalgi förening i din Närhet! Där kan du få hjälp och vägledning, det var jätte jobbigt för mig tills jag kommit rätt. Hoppas du inte har fibromyalgi. fibban

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons