Forum Smärta


Forumtråd: (Diskbråck) Tyda röntgen resultatet. Nån som kan hjälpa mig?

Hej alla!
jag har i ca 6 månader gått runt med en otrolig värk i benet/svanken. Läkaren gav mig diagnos "Lumbago Ischias". Jag har nu varit på en MR-Röngten och vill kolla om någon här är bra på att tyda sånt här. :) Så jag får ett litet hum om vad som kan komma ske osv. Har ju gått ganska sakta fram med läkaren och tycker inte heller att medicinerna jag äter har nån större verkan (Pronaxen, Citodon vid behov samt Gabapentin) iallafall, resultatet löd såhär:
"I nivå L3-L4 ses en diskbuktning med central fokalitet utan rotpåverkan. I nivå L4-L5 ses diskdegenaration och ett bredbasigt vänstersidigt paramediant diskbråck som fyller vänstra recessen och påverkar den vänstra L5-nervroten. I nivå L5-S1 ses reducering av diskhöjden och en diskbuktning utan rotpåverkan."
Då jag har gått med smärta så länge nu och förlorat hela min vardag, ink jobb så undrar jag om detta verkligen är något som kommer försvinna av sig självt samt hur stor chans är det att man kan få opereras? Någon som vill dela med sig av sina erfarenheter kring detta? :)
 
 
 
 

Din text liknar min text efter MR.
Min diagnos - spinal stenos.
Åtgärd - operation på ortoped.
Resultat - smärta i ben borta efter op, som utfördes på SöS i början på november 2015.

Min prognos - kan gå, stå, sitta, ligga.
Ibland viss smärta i ena benet, påverkas positivt av 400 mg Alvedon på natten.

På Facebook finns en grupp Ryggstödet. Gå med där. Där får du svar på frågan om rtg text.


Centralt angående ev operation är hur trångt det är i nervkanalen/ryggmärgen.
Ett riktvärde är att operation tänkbar om tvärsnittsytan (där centrala nervstammen går) är mindre än 70 mm2. Min yta angavs av MR-läkaren till 51 mm2, dvs pekade mot att operation skulle löna sig. Vilket alltså stämmer idag.

Lokaliseringen L4-L5 och din text pekar mot att problemet sitter där. Som på mig. Men du skriver ju inte vilket ben du har ont i ... Ej heller hur tvärsnittet är där, mm2.


L4 betyder ländkota nr 4.
L5 sitter under L4.
Diskar sitter mellan kotor...
Under L5 sitter kota S1 (sakrala...).

Rot betyder nerv som går ut i sidled, t ex till ena benet. Ryggraden och ryggmärgen liknas väl vid ett träd med rötter. Och en krona....

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons