Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ulrika har fibromyalgi och whiplash

Ulrika Sjöblom, 26 år, är högpresterande och vill vara bäst på det hon gör. Men hennes liv skiljer sig ganska så rejält från samhällets bild av en tjej i tjugoårsåldern. Istället för att studera, arbeta, resa eller bilda familj får Ulrika lägga sin kraft på att klara av vardagen och undvika den värsta värken som kommer med fibromyalgin.


Publicerad den: 2008-12-15
Författare: Terese Alvén

Annons

- Jag har både fibromyalgi och whiplash. Fibromyalgin och smärtan som den kommer med har jag nog haft nästan hela livet men den triggades igång ordentligt efter en bilolycka. Det var även kraschen som var orsaken till whiplashskadan. Nu håller jag på att lära mig leva med värken och att sätta min ambitionsnivå så högt som min kropp ska kunna klara av, säger Ulrika.

Bilolyckan gav men för livet

Julafton 1996 var Ulrika, hennes mamma och storebror med i en bilolycka. Bilen landade på en stor sten och blev ordentligt skadad, men ingen i familjen blödde och de trodde inte att de hade skadat sig vilket ledde till att de aldrig åkte till någon läkare.

Efter jullovets slut kunde Ulrika inte förstå vad hennes lärare sa när hon fick hjälp med matematiken då hon hade sådan extrem huvudvärk. Dessutom sov hon dåligt. När hon uppsökte läkare trodde de att problemen var psykiska, att Ulrika helt enkelt mådde dåligt på grund av hemmet eller liknande och ingen följde någonsin upp vad som var orsaken till värken.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Ledvärk och migrän

Förutom huvudvärken hade Ulrika värk i sina leder som blev allt värre. Hon var trött, kall, stel och fick mjölksyra av minsta ansträngning.

- Eftersom jag inte såg sjuk ut var det ingen som förstod hur ont jag hade och hur dåligt jag mådde, säger Ulrika. Det var bara att bita ihop.

Ulrika var en mönsterelev som hade koll på allt och som ville ha alla rätt på proven. Det var en pärs, men Ulrika klarade sig igenom skolan, trots ständig värk samt koncentration och minnessvårigheter. Mycket på ren vilja då hon försökte tränga undan smärtorna och värken. Tyvärr är det inte alltid bra att försöka ignorera värken och köra på för fullt.

Annons
Annons

Personlig assistent

I augusti 2002 sökte Ulrika jobb som personlig assistent då hon såg sig kunna stötta och hjälpa en ung tjej. Istället fick hon jobba för en man på 89 kilo som hade ALS. Honom var hon tvungen att lyfta 10-15 gånger under varje arbetspass vilket inte precis minskade värken.

- Den närmaste relation jag haft med en annan människa hade jag med min brukare. Han var en underbar människa som kvävdes i sin egen kropp och inte hade lång tid kvar att leva. Jag kunde inte lämna honom till någon som skulle se honom som ett paket och inte se till personen trots att jag var helt slut i kroppen.

Efter nio månader klarade inte Ulrikas kropp mer hur mycket hon än ville psykiskt. Ryggen sa ifrån och hon kom inte upp från sängen. Hon blev sjukskriven och är det fortfarande över fem år senare.

Såg som hypokondriker

Ulrikas husläkare trodde inte på Ulrikas värk utan misstänkte att hon hittade på. Försäkringskassan skickade Ulrika på remiss till St Görans sjukhus där hon efter en lång utredning fick diagnoserna fibromyalgi och svår migrän. Ulrika valde att byta husläkare. Den nya läkaren tog henne på allvar men kunde inte göra mycket mer än att sjukskriva henne samt prova olika mediciner. Ulrika ville inte nöja sig med det, hon ville få hjälp för att kunna må bättre för att komma vidare. Efter Ulrikas begäran om att komma till en neurolog skickades en remiss till Danderyds smärtrehab.

Det tog hela två år från att diagnosen fibromyalgi fastställdes innan hon fick komma till rehaben. Där träffade hon ett smärtteam flera gånger i veckan under 1,5 års tid. Då hade Ulrika redan levt med sin värk i över nio år.

- Jag fick för första gången lära mig att lyssna på kroppen och jag fick kunskap om vad det finns för hjälpmedel som kan underlätta min vardag. Jag fick även träffa andra som hade fibromyalgi, och det var då jag upptäckte att de inte hade samma problem med migrän, bortdomningar, värk i nacke och rygg som jag hade.

Oupptäckt Whiplash-skada

Förutom fibromyalgin blev Ulrika diagnosticerad med whiplash.

- Jag hade helt förträngt bilolyckan så jag kom inte ihåg den förrän efter ett par behandlingar hos en sjukgymnast som konstaterade att kotorna i min rygg och nacke inte satt rätt. Det gjordes en röntgen på mig, men ingen nackskada kunde konstateras då skadan sitter i mjukdelarna och inte syns på röntgen. Troligtvis hade jag haft en blödning som nu har torkat ut, jag misstänker att det är den som gör att jag extrema problem med minnet, koncentrationen och att det är därför jag är så yr och har dålig balans. Jag har svårt för logiskt tänkande, det känns som att det är en ”felkoppling i hjärnan”.

Instängd i kroppen

Trots att Ulrika lärt sig att lyssna mer på sin kropp och känna av hur mycket hon klarar, och inte klarar, upplever hon sig instängd i sin kropp. Även efter ett biobesök får hon ont. Men när Ulrika gör saker i sin egen takt och försöker koppla bort sin högpresterande sida som vill trycka på hårdare mår hon som bäst.

Hon har köpt hem ett löpband som hon använder så mycket hon orkar. Träningen får igång andningen, cirkulationen och konditionen och har gjort benen till den starkaste delen på hennes kropp.

- Jag är så glad över att jag har börjat träna. Så länge jag tränar på min nivå mår jag bra av belastningen.

Morgonrutinerna sker långsamt för Ulrika då de är avgörande för hur hon ska må resten av dagen. Hon låter kroppen vakna, därefter väntar frukost, träning, proteindrink, lång varm dusch samt lunch. Att stressa gör bara värken värre.

Må bättre mentalt

Ulrika träffar med jämna mellanrum personer i liknande situation. De peppar varandra och Ulrika finner glädje i att arrangera sammankomsterna. Det är skönt att slippa förklara hur man mår och varför.

- Jag har valt bort en del personer som tidigare har funnits i mitt liv, de som inte tror på mig och som ger mig dåligt samvete för att jag inte ”jobbar och gör rätt” för mig. Många med fibromyalgi upplever att det inte alltid är värken och tröttheten är det som är mest jobbigt. Det är känslan av att känna sig anklagad och misstrodd då det inte syns hur dåligt man mår. Jag brinner för att hjälpa andra i liknande situation, jag vill inte att någon ska behöva gå igenom samma långa hemska resa helt själv som jag har gjort.

Framöver hoppas Ulrika att kunna bli föreläsare. Hon vill inspirera andra att leva ett så bra liv som möjligt trots de hinder som finns.

- Jag tror att jag kan hjälpa andra genom att dela med mig av mina egna erfarenheter.

Ulrika vet inte hur länge hon kommer att få vara sjukskriven. Kanske måste hon börja arbetsträna så småningom, men hon hoppas att hon kan fortsätta leva så som hon gör nu.

- Kroppen är inte redo att ta några stora steg just nu, hur gärna jag själv vill. Jag vill börja studera så fort som möjligt för att kunna arbeta så småningom, jag vill komma framåt, lyckas! Men jag måste inse att jag måste göra allt i kroppens takt, annars kommer jag ingenstans, jag kan inte gå emot den, viljan är stark, men värken är tyvärr starkare. Just nu fortsätter jag att utvecklas genom att bygga upp mig själv, hitta bra rutiner, gå en kurs hos en sjukgymnast, träna och ha mina lugna morgnar. Jag hoppas att få fortsätta med detta. Jag har tidigare testat att arbetsträna två gånger. Båda gångerna har kroppen sagt ifrån vilket har lett till att jag känt mig tillfälligt knäckt då jag inte klarar av det jag vill göra.

Ulrika har just fått besked om att hon kommer få aktivitetsersättning i ett och ett halvt år till. Vad som händer sedan försöker hon inte bekymra sig om nu. Hon tar en dag i taget och fortsätter att tänka positivt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sabine 2020-09-20 11:51 (2 år sen)

  ... I alla år som jag sökt svar på frågor, försöker att förstå mig på mig själv och hur jag ska relatera och förhålla mig till samhället för att ex få ta del av samhällets hjälp med allt från ersättning, utvecklas som person för precis som du skriver Ulrika, jag vill också komma nånstans.
  Du satte ihop ett pussel för mig här, jag är inte dum i huvet eller ensam alltså! För första gången läser jag hur fibromyalgin och trafikolyckan kombineras ihop med hur en stark positiv inställning med fokus på möjligheter att sträva framåt genom hela livet sedan jag va lite faktiskt kan slå ut varandra på alla plan! Denna texten gick rakt in i hjärtat och jag kommer bära med den både personligen, men framförallt till att visa för min läkare, arbetsförmedlare, min jurist till försäkringsbolaget och i flera andra sammanhang! Tack! Verkligen... Från den djupaste botten av mitt hjärta, tack...!
  Jag hoppas inlägget jag skriver här kommer upp. Lämnar min e-post adress i fall någon annan som också står i detta dilemmat önskar kontakt och kan hjälpa varandra! Sabineolsson84@gmail.com

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-5 08:31 (3 år sen)

  Hej heter också Ulrika ????har whiplash sen 1997och fibromylagi några år efter????.
  Tänk om vi kunde träffas o fika någon gång.
  Skönt o få prata av sig med någon som förstår.
  Mvh Ulrika

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:11 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:54 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:31 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:16 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:03 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-09-21 15:34 (7 år sen)

  Hej! Jag undrar om man på något sett kan få komma i kontakt med Ulrika?! Går nämligen igenom samma problem... Vore skönt att prata med någon som vet vad man pratar om!

 • Avatar Tidigare användare 2015-08-9 15:47 (7 år sen)

  Rodrigo August 28, 2012 at 2:13 am I would like to schedule a time with Ulrika on September 1st, Sunday, at York, from 15 17 pm. Please let me know what i need to do it and inrmfoation on rate for this period.Thanks.

 • Avatar Tidigare användare 2014-08-20 16:49 (8 år sen)

  Hej Ulrika!
  Jag känner igen mig i din berättelse. Jag råkade ut för en trafikolycka i Portugal 2003, bodde där i 5 år.Fick ingen hjälp där alls. Kom hem 2007, hade med mig röntgenplåtar och magnetröntgensvar. Ingen läkare brydde sig ens att titta på dem. Har kämpat hela tiden, jobbat på ett äldreboende när jag kom hem. Värken blev värre och värre. 2013 ansåg läkaren jag har att jag inte kan jobba mer en 25%. Men han skriver ingen speciell diagnos, han skriver ej Fibromyalgi även efter att jag uppfyller kriterierna för det. Jag vet inte om jag misstolkar allt, det han skriver att jag är multisjuk, det kanske räcker med det, Försäkringskassan vill ju ha diagnoser på allt. Har kämpat i över 2 år att få sjukersättning, har lyckats med 75%. Min egentliga fråga efter all svammel är, har försökt och få komma till ett rehabcenter, men just nu verkarkar det hopplöst allting känner jag.
  Kram
  Sassa


Annons