Så vet du om du lider av fibromyalgi

Har du haft ont i kroppen flera månader med vandrande smärta mellan muskler? Det kan handla om fibromyalgi – en svårdiagnostiserad sjukdom som drabbar mellan två och fyra procent av världens befolkning.
Annons

I Sverige lever nästan en kvarts miljon med den obotliga sjukdomen som många gånger avfärdas som inbillning.

Tillståndet av smärta varierar vid fibromyalgi och kan vandra mellan olika muskler. Enkelt uttryck handlar det om återkommande intensiv värk, inte sällan i nacken, axlarna och ryggslutet.

Svårt ibland att hantera vardagen 

Förutom värk finn ytterligare symtom som indikerar på sjukdomen. Många lider exempelvis även av stela muskler – framför allt på morgonen och kan därför ha svårt att genomföra enkla vardagssysslor som att gå i trappor och lyfta tunga saker.

Annons
Annons

Andra symtom handlar bland annat om huvudvärk, yrsel, illamående samt kalla fingrar och tår.

Det är dock viktigt att komma ihåg att smärtan kan variera från person till person. En del upplever en konstant ström av svåra symtom medan andra mår bättre i perioder.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Marion 2017-05-12 19:12 (2 år sen)

    Bra att nu skriver om fibromyalgi! Ännu bättre om ni även passat på att skriva om ME/CFS. Den 12 maj uppmärksammas även den sjukdomen som är, om möjligt, än mer misstrodd än fibromyalgi. Och där alltför många drabbade blir så sjuka att de är sängbundna de flesta av dygnets timmar. Det pågår studier i omvärlden, bl a Rhitubimaxstudien i Norge. Men forskningen är oerhört eftersatt.

  • Avatar Pauline 2017-05-17 13:50 (2 år sen)

    Symptomen stämmer till 95 % in på mig, men jag har fått diagnosen Polyneutopati. Hur vet jag om den diagnosen är rätt?


Annons
Annons
Annons