Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Raynauds fenomen eller ”vita fingrar”

Blir dina fingrar fläckvis vita, stela och gör ont under det kalla vinterhalvåret? Raynauds fenomen går vanligtvis över av sig själv, men vissa personer kan behöva läkemedel och i vissa fall operation om inte symtomen ger med sig. 


Publicerad den: 2019-01-31
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Fakta om Raynauds fenomen - tänk på det här
Annons

Stickningar, domningar och fläckar av vita partier är de vanligaste symtomen på Raynauds fenomen. Oftast är det fingrar, tår och i sällsyntare fall nästipp eller tungspets som drabbas av anfallen som orsakas av dålig blodförsörjning. Den utlösande faktorn är oftast kyla eller emotionell stress och anfallen kan orsaka smärta. 

 – Värme och rökfrihet är de viktigaste åtgärderna. I de allra flesta fall finns ingen bakomliggande orsak, men Raynauds fenomen kan i sällsynta fall bero på exempelvis en reumatologisk sjukdom eller vibrationsskada. Det är vanligast med en bakomliggande orsak om man är man och drabbas av vita fingrar eller tår först efter 40 års ålder, säger Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på NetdoktorPro. 

Läs även: Hälsoportal ska göra egenvård lättare för fibromyalgipatienter

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Finns inget botemedel mot Raynauds

Raynauds fenomen är i sig inte farligt och leder inte till andra konsekvenser än smärta under anfallen. Efter en stund öppnar sig nämligen blodkärlen igen, något som leder till att hudpartierna blir svullna, röda och ibland även får en blågrå färg. Varför vissa drabbas av Raynauds fenomen vet man inte. Inte heller finns det något botemedel. 

Generellt sett behöver drabbade personer inte uppsöka läkare om fingrar och tår blir vita på grund av kyla. Men de flesta som får Raynauds fenomen upplever dock med tiden en långsam försämring. Och vid allvarliga fall där blodtillförseln stramas åt så kraftigt att det bildas sår och hudskador kan starkare mediciner eller kirurgi testas. Den kirurgiska behandlingen består av att man skär av ett par nervtrådar som har kontakt med blodkärlen.  

Två typer av fenomenet 

Det finns två olika typer av Raynauds fenomen.

Primär Raynaudsfenomen, debuterar vanligen i 15-30 årsåldern och här vet man att arv och gener spelar en större roll.

Sekundär Raynaudsfenomen debuterar oftast efter 40 årsålder. Här finns oftast en underliggande reumatisk sjukdom, så som systemisk skleros, SLE, och Sjögrens syndrom. Det är även känt att arbete med slag- och vibrationsverktyg ökar risken för att drabbads av fenomenet, men också frostskador och hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln).

Annons
Annons
 

Checklista – detta kan du som har Raynauds göra själv:

 • Den viktigaste behandlingen består av att hålla sig varm om händer, fingrar, fötter och tår – varma vantar och skor är att föredra.
 • Eventuellt kan det kombineras med värmehjälpmedel som skovärmare och liknande
 • Undvika tobak
 • Undvika att bära ringar
 • Om möjligt undvika kaffe och läkemedel som kan orsaka kramp i blodkärlen eller minska blodflödet i huden
 • Undvik att få sårskador på fingrarna
 • Det är också viktigt att använda fuktighetskräm vid tendens till torr eller sprucken hud

  Källor

 • Medibas

  - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/hjarta-karl/tillstand-och-sjukdomar/karlsjukdom/raynauds-fenomen/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-1 14:58 (3 år sen)

  Hej. Jag började med kosttillskottet Reserol (resveratrol) efter att ha läst så mycket gott om det. Framför allt hoppades jag på förbättring gällande fina linjer kring ögonen. Efter att en vinter passerat insåg jag att jag inte en enda gång, under hösten eller vintern, drabbats av vita fingrar. Jag har nu fortsatt med Reserol ytterligare ett par år och bara en gång haft känning av vita fingertoppar och den gången hade jag slarvat med att ta kosttillskottet under julledigheten. Jag rekommenderar verkligen andra som lider av Raynauds fenomen att testa Reserol. /Jenny


Annons