Du är här: Hem » Smärta

Fibromyalgi

Fibromyalgi innbebär värk och smärta i muskler och bindväv. Det är inte ovanligt att fibromyalgi finns tillsammans med andra sjukdomar som t.ex RA, artros och Sjögrens.

Fibromyalgi

Fibromyalgi - stöd i vardagen

Fibromyalgi och egenvård

 

Huvudvärk

Huvudvärk kan ha många bakomliggande orsaker. Här tar vi upp några av de allvarligare bakomliggande sjukdomarna, bland annat hjärninflammation och hjärntumör.

Hjärnhinneinflammation (Meningit)

Hjärninflammation (Encefalit)

Hjärnskakning

 

Långvarig smärta

Smärta är en viktig varningssignal, utom när den blivit långvarig som t ex vid fibromyalgi. Smärtan kan upplevas komma från muskler leder eller skelett men utan påvisbar skada.

Långvarig smärta - påverkan på livet

Långvarig smärta och fysisk aktivitet

Mental träning vid långvarig smärta

 

Migrän

Migrän är en folksjukdom som drabbar omkring en miljon av Sveriges invånare. Migrän kan indelas i två grupper: migrän med aura och migrän utan aura. Läs mer här!

Hennes mardröm är att barnen ska drabbas

Huvudvärk

Migrän

 

Undersökningar

Beroende på var smärtan sitter finns olika typer av undersökningar för att utreda vad som orsakar smärtan eller värken, t ex ultraljud, blodbrov eller magnetröntgen.

Blodprov

Datortomografi (DT/CT)

Magnetresonanstomografi (MRT)

 

Hitta oss på Facebook

Netdoktor på Twitter

Webb-tv

Se våra filmer om fibromyalgi med Ralph Nisell, docent och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset samt en fibromyalgipatient. Filmen om reumatism med Ingrid Lundberg, professor och överläkare på Karolinska och intervju med en RA-patient.

Fibromyalgi

Reumatism