Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Råd för rökstopp

Det är viktigt att lägga upp en plan och förbereda sig noga om man vill sluta röka. Hjälp finns att få i form av till exempel nikotinläkemedel, specialutbildade rådgivare eller genom att kontakta vårdcentralen.


Uppdaterad den: 2019-01-07

Annons

Det finns många sätt att sluta röka. De flesta som slutar, slutar på egen hand. För andra är det bra att få stöd och att lägga upp en plan. Här följer några råd:

Förbered dig noga

Följande förberedelser är viktiga för att lyckas sluta röka:

  1. Halva framgången ligger i att planera att sluta röka. Om du idag bestämmer dig för ett slutdatum 2–4 veckor längre fram har du goda möjligheter att lyckas.
  2. Fram till slutdagen bör du bara röka utomhus eller på bestämda ställen inomhus. Ta inte med dig kaffekoppen, tidningen eller telefonen när du ska röka. Detta hjälper dig att bryta vanor och att trappa ner något på rökningen tills du slutar.
  3. Det viktigaste för att lyckas är att vara motiverad. Du slutar bara av egen vilja, inte för att någon säger åt dig.

Besvara frågorna:

  • Varför vill du sluta röka?
  • Vad kommer du att tjäna på det?
  • Vill du bli friskare och orka mer?
  • Få bättre andedräkt och slippa lukta rök?
  • Få ett längre liv?
  • Spara pengar?
  • Bli en bättre förebild för dina barn?
  • Få mer tid till annat? 
  • Är du trött på beroendet?
  • Rädd om din hälsa?
  • Oroar du dig för de cancerframkallande ämnena du får i dig?
Annons
Annons

På slutdagen – sluta helt!

Det är viktigt att känna till följande:

  1. Alla abstinensbesvär (besvär då man plötsligt slutar) som du kan uppleva efter att du har slutat röka går över – bara du inte röker. De vanligaste besvären efter rökstopp är att du känner dig yr, okoncentrerad, rastlös och på dåligt humör. Se besvären som ett tecken på att kroppen repareras. Kasta alla cigaretter, tändare, askkoppar och annat som har med rökningen att göra. Dra inte ett enda bloss. Om du röker av och till blir du aldrig kvitt röksuget. Besvären är oftast värst de första 2–3 dagarna. Under loppet av 2–4 veckor är abstinensbesvären över för de flesta.
  2. De första veckorna efter ett rökstopp kan blodsockret vara svajigt, och därför är det viktigt att äta ordentligt och regelbundet för att må så bra som möjligt. Tre måltider och mellanmål med exempelvis frukt, ett knäckebröd eller naturell yoghurt rekommenderas. Tänk på vad du äter om du är rädd för att gå upp i vikt. Drick mer vatten än du brukar. Vid röksug hjälper det också att dricka ett glas vatten. Kom ihåg att röksug bara varar i någon minut.
  3. Var fysiskt aktiv! Det kan lindra abstinensbesvären och motverkar viktuppgång.
  4. Det finns ingen som inte kan sluta röka! Men du måste bekämpa tanken på cigaretten som en god vän och ett stöd. Fråga personer som redan har slutat röka om råd och tips. Du kan få ett bakslag och tycka att allt känns tungt och trist. Detta kan hända medan kroppens och hjärnans belöningssystem ställer om sig för att njuta av livet utan nikotin. Men det går som regel över – om du bara håller ut!

Använd de hjälpmedel som finns

Hjälp finns att få i form av:

  1. Nikotinläkemedel (tuggummi, plåster, sugtablett, tablett som läggs under tungan, inhalator, munhålesprej eller munhålepulver i portionspåse) lindrar besvär vid rökstopp och ökar chansen att lyckas med 50–60 %. Det är viktigt att följa rekommenderad dosering. Det vanligaste felet vid användning av nikotinläkemedel är att använda för svag dosering. Fråga på apoteket. 
  2. Det finns också två receptbelagda läkemedel som lindrar abstinensbesvären och dämpar röksuget. Fråga din husläkare.
  3. Flera råd och gratis hjälp för att sluta kan du få av specialutbildade rådgivare på Sluta-Röka-Linjen, tel. 020–84 00 00. Det går också bra att nå Sluta-röka-linjen via sociala medier, e-post och chatt.
  4. För annan hjälp att sluta röka kan du kontakta din vårdcentral. Även företagshälsovården kan hjälpa dig.
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons