Ungdomsfylla kan ge livslånga problem med minnet

Ungdomsfylla kan ge livslånga problem med minnet

Unga människor som får i sig stora mängder alkohol på kort tid kan få problem med minne och inlärningsförmåga när de blir vuxna. Det visar en ny amerikansk studie där forskare tvingat råttor att dricka mycket alkohol på kort tid.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-23
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Mängder med alkohol på kort tid kan ge förändringar i hjärnan som i sin tur skapar problem med inlärningsförmåga och minne. I den nya studien utsattes unga råttor för det som kallas binge drinking, det vill säga mycket alkohol på kort tid.

Resultatet visade på förändringar i hippocampus som är en viktig del för minne och inlärning. Råttorna utsattes för binge drinking upprepade gånger under sitt unga liv men när de blivit äldre och inte längre fick någon alkohol hade de fått problem med minne och inlärning.

– Just de delar som förändras i råttornas hjärnor är väldigt lika människors, säger Scott Swartzwelder, professor i psykiatri vid Duke University i North Carolina, USA, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Annons
Annons

Alkohol kan ge problem med självkontroll

Studier som dessa går inte att göra på unga människor, av etiska skäl, men enligt professor Scott Swartzwelder motsvarar de alkoholmängder som råttorna fick cirka fyra drinkar på ett par timmar eller fem för en man.

Med tiden kan problem med minne och inlärningssvårigheter medföra problem med andra egenskaper i vuxen livet.

– Det är exempelvis beteenden som vi kopplar ihop med att vara vuxen, som självkontroll, planering eller beslutsfattande, säger Scott Swartzwelder.

Annons
Annons

Den nya studien visar också att det är värre för den som dricker mycket alkohol på kort tid än den som får i sig samma mängd alkohol under en längre tid.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-12-23 09:03 (4 år sen)

    Fast jag inte är någon doktor tror jag att alla ungar som föds med olika förståndshandikapp är födda av föräldrar där sprit och tobak förstört spermierna och fertilitetsmekanismen. Därför borde man förbjuda ungdomar att kröka och röka, i alla fall gravida kvinnor.


Annons
Annons
Annons