
Ta ett blodprov – få reda på din verkliga ålder
Nu kan ett vanligt blodprov avslöja din biologiska ålder, det visar ny forskning från Uppsala universitet, som publicerats i tidskriften Scientific Reports nyligen. Forskarna menar att man genom att ta ett vanligt blodprov kan se hur en människas livsstil påverkar kroppens ålder. I studien deltog 1000 personer från vilka man lät analysera ett antal proteiner.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
– Genom att analysera proteiner i blodprov kan man beräkna en individs ålder, vikt, längd och höftomkrets. Proteinprofilen påverkas av ett antal livsstilsval där vissa faktorer påskyndar kroppens biologiska åldrande, medan andra motverkar det, säger Ulf Gyllensten, professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.
Rökning ökar den biologiska åldern
När vi åldras förändras kroppen och våra organ. Hos människor som exempelvis röker eller upplever stress påverkas de molekylära processerna och därmed också hur snabbt de åldras.
– Till exempel rökning och läsk ökar den biologiska åldern med upp till 6 år, medan att äta fet fisk, dricka måttliga mängder kaffe och motionera motverkar åldrandet i samma utsträckning, säger Ulf Gyllensten
Kan få patient att ändra livsstil
Forskarnas hoppas nu att de nya forskningsresultaten ska leda till att läkare kan få patienter att ändra livsstil.
- Med den här kunskapen kan det vara lättare att motivera medicinska behandlingar eller få en patient att ändra livsstil och samtidigt kunna följa effekten av behandlingen, säger Ulf Gyllensten.
-
”Kol måste få en högre prioritet”
Allt fler drabbas av den kroniska lungsjukdomen kol. I dag har cirka 500 000 svenskar sjukdomen, men bara 20 procent får en diagnos. ”En effektiv behandling i ett tidigt skede är a och o”, säger specialistläkaren Peter Odebäck som föreläste om våra vanligaste folksjukdo...
-
Så lyckades de sluta röka – med morötter
Att sluta röka är ingen lätt match, det vet alla som har försökt. Men med envishet, avvänjningspiller och ett rejält knippe morötter går det att lyckas. Det vittnar Ann-Sofie och Susanne om. Båda lyckades fimpa efter många år.
4 Kommentarer -
Nikotinersättning - en sammanställning
Det finns ett brett utbud av olika nikotinläkemedel, och man bör sträva efter att hitta det läkemedel som passar bäst för en själv. Man kan använda ett enskilt nikotinläkemedel eller en kombination av olika typer och preparat.
-
Fördelar med att sluta röka och sluta snusa
Det finns många fördelar med att sluta röka eller snusa. Utöver de fysiska fördelar som visar sig efter kort tid, är det även en personlig seger att övervinna tobaken och beroendet. Dessutom är det ett bra sätt att lära känna sig själv.
-
Medlemskrönika: "Alla kan sluta om viljan finns"
Nästan alla jag känner, som en gång har varit rökare, säger: Tänk att jag klarade av att sluta röka, och om jag klarar av det så kan du med!
-
Antioxidanter
Bär och frukt innehåller antioxidanter som skyddar oss från de fria radikaler som bryter ner kroppen. Se därför till att lägga blåbär på gröten och ta en apelsin till mellanmål.
-
Gör vårt quiz om rökning!
Risken för att drabbas av sjukdomar som lungcancer och KOL minskar om du slutar röka. Kämpar du ändå med motivationen? Testa vårt quiz om rökning.
-
Statistik om rökning
Omkring 11 procent av Sveriges vuxna röker dagligen (det vill säga en dryg miljon). De flesta rökare vill egentligen sluta – men beroendet är starkt.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu