Spetsat snus skapar beroende

Annons

Snuset från tobaksbolaget Swedish Match innehåller ett tillsatsmedel som ökar mängden fritt nikotin, och därmed ökar snusberoendet. Det visar en granskning som Kalla Fakta i TV 4&nbspgjort. Sedan år 2005 har bolaget tagit fram åtta nya produkter med högra nikotinhalt än de cirka 8 milligram per gram som annars är normalt i snuset. I fjol kom bland annat ett nytt 15 milligram General-snus, ett nytt 13 milligrams Röda Lacket-snus och ett nytt 12 milligrams grovsnus.
– Ju högre dos av nikotin man får i sig, desto snabbare kommer man in i ett beroende, säger docent Rosaria Galanti på Institutet för folkhälsovetenskap.

I dagsläget finns inga gränsvärden för snus utan tillverkarna får själva avgöra koncentrationen av nikotin.
– Det är ett regelverk och en lagstiftning som ytterst sätter ramarna för vår verksamhet, säger Swedish Matchs informationsdirektör Patrik Hildingsson till Kalla Fakta.

Annons
Annons

Programmet avslöjar även att bolaget blandar det surhetsrelaterade tillsatsämnet E500 i snus. Ämnet höjer mängden så kallat fritt nikotin, vilket är den typ av nikotin som enligt forskarna är mest beroendeframkallande. Denna information ges inte till snusarna och enligt bolagets hemsida används E500 som smakförstärkare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons