Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snusa under graviditeten lika illa som att röka

Att foster kan skadas av att mamman röker är känt sedan tidigare, men att snusets effekter skulle vara minst lika farliga är något mer omdebatterat. Men det är just vad en ny avhandling vid Karolinska Institutet visar – att snusanvändning under graviditet innebär lika stora risker som vid rökning.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Anna Gunnerbeck vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet har nyligen disputerat med en doktorsavhandling som visar att snus iinnebär lika stpr risk för dödföddhet, för tidig födsel, läpp-käk-gomspalt-missbildning eller andningsuppehåll i nyföddhetsperioden som rökning. 

Enligt avhandlingen handlar resultatet om att snus innehåller en högre dos av nikotin jämfört med cigaretter och dessutom kan nyttjas oftare vilket då bidrar till riskökningen. 

Läs också: 1,3 miljoner dödfödda barn skulle kunna räddas

Annons
Annons

– Snus framhålls ofta som ett hälsosammare alternativ till rökning och så kan det vara för den vuxne brukaren. Men nikotinet i snus har skadliga effekter på fostret. Unga kvinnor som börjar snusa är inte medvetna om hälsoriskerna för barnet med snusanvändning under graviditet, säger Anna Gunnerbeck vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Slutar mamman snusa i ett tidigt skeda av graviditeten – då ses dock ingen riskökning alls.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons