Så ska Region Västernorrland få anställda att sluta röka

Ny striktare policy ska hjälpa anställda i Region Västernorrland att sluta röka. Förhoppningen är att sjukfrånvaron och hälsan ska bli bättre, rapporterar P4 Västernorrland.


Publicerad den: 2019-02-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

rökning
Annons

Med målet att försöka få anställda att sluta röka inför nu Region Västernorrland en hårdare policy gällande rökning på arbetstid. Vill någon av de 6500 anställda i regionen ta en rökpaus måste de helt enkelt stämpla ut och byta till privata kläder. Arbetsgivaren ska även ge hjälp och stöd åt de medarbetare som vill sluta med sitt tobaksbruk, rapporterar radion.

– Både sjukfrånvaron och hälsan för våra anställda kommer att bli bättre om folk slutar röka, säger Peter Möllersvärd, folkhälsochef på Region Västernorrland, som intervjuades i P4 Västernorrland.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Har hälsa som varumärke”

– Tobaksbruk och framförallt rökning är ett stort folkhälsoproblem, som dessutom är förebyggbart och behandlingsbart. Så det är ju jätteviktigt att även våra medarbetare slutar röka. Vi är faktiskt en organisation som har hälsa som varumärke och då måste även personalen leva som man lär, tänker jag, säger Peter Möllersvärd till radion.

En annan fördel som Region Västernorrland ser med den mer strikta tobakspolicyn är att arbetsförhållandena blir mer rättvisa, då rökare oftare tar rast än vad icke-rökarna kan göra, menar Peter Möllersvärt.

Regionfullmäktige kommer att ta beslut om den nya tobakspolicyn onsdag den 27 februari.

Annons
Annons

 

    Källor

  • P4 Västernorrland - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=7160918

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu