Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökstopp krav för operation

Annons

En kirurg ska kunna neka en rökare operation om rökningen äventyrar den medicinska nyttan med ingreppet. Det menar Socialstyrelsens generaldirektör, Lars-Erik Holm. Apropå de nya riktlinjerna om levnadsvanor som Socialstyrelsen ska presentera nästa år anser han att det borde vara lika självklart för en kirurg att kunna ställa krav på rökstopp inför ett ingrepp som man kan kräva att patienten är fastande eller måste gå ner i vikt.
– Det handlar om att hjälpa patienten till ett rökstopp. Bevisen för att rökning ökar risken för komplikationer i samband med kirurgi är klara och övertygande. Vi måste kunna tala om för patienten att vi inte kan operera om han eller hon fortsätter att röka, säger Lars-Erik Holm till Svenska Dagbladet.&nbsp

Men detta förutsätter att sjukvården har rökavvänjningsprogram som patienten kan erbjudas inför en operation.
– Vården har hittills inte riktigt sett sin roll i detta. Vi måste våga ta upp riksbeteenden som rökning. Vi är alla folkhälsoarbetare och vården måste handla om att göra patienten frisk, säger Lars-Erik Holm.

Annons
Annons

I dag&nbspär det&nbspknappt hälften av sjukhusen i landet som erbjuder sådana program i samband med kirurgi. Flera omfattande studier visar att rökstopp halverar risken för komplikationer vid såväl små som stora ingrepp. Kärlkirurgen David Lindström, på Södersjukhuset i Stockholm, har varit ansvarig för den svenska studien och han säger att han numera säger nej till rökare som inte vill genomgå rökavvänjning inför en bråckoperation.
– De flesta brukar gå med på att sluta när jag förklarar att resultatet av operationen blir sämre annars. Rökstopp är extremt bra sätt att minska komplikationsrisken vid kirurgiska ingrepp, betydligt mer effektivt än antibiotika och annan läkemedelsbehandling, säger han.

Socialstyrelsen har nu satt upp fyra prioriterade områden där de ska försöka lotsa vården i hur de bäst hjälper patienterna till en sundare livsstil. Rökning är ett av områdena och de övriga är alkohol, kost och fysisk aktivitet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 10:07 (8 år sen)

    Självklart att inte statskassan och vi som inte har några laster skall betala för dom som valt att knarka, supa och röka ihjäl sig.
    Det är val man gjort som man bäddar får man ligga.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons