Rökstopp ger mindre ångest

Rökstopp har många positiva effekter på hälsan. Nu visar en ny brittisk studie att den som fimpar för gott också kan slippa ångest och depression.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-02-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Tobak är en av de vanligaste yttre orsakerna till sjukdom och för tidig död. Att ett rökstopp minskar risken för cancer, hjärtproblem och många andra sjukdomar är välkänt. Hittills har det dock inte funnits entydiga resultat om effekten av mental hälsa på grund av rökstopp.

Nu visar däremot en analys av 26 studier att depressioner, ångest och stress minskar och den positiva inställningen till livet ökar när man slutar röka. Deltagarna analyserades innan och efter att de slutat röka.

Har du slutat röka och kan se de positiva effekterna på din mentala hälsa? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maria 2014-02-14 15:32 (6 år sen)

  Jag och min make försökte sluta röka vid flera tillfällen men misslyckades. För drygt två år sedan beslutade vi att pröva igen och att det skulle vara absolut sista gången. Vi köpte hem nikotinplåster och följde anvisningarna till punkt och prickar.
  Jag ska inte säga att det var lätt men inte heller särskilt svårt. Vi är fortfarande rökfria och aktar oss noga för att hamna i nikotinfällan.

  Kan bara se fördelar med rökstoppet: förbättrad ekonomi, kondition och allmänhälsa. Väldoft istället för nikotindoft i kläder och dyl. Befriande att inte ständigt behöva tänka på cigaretter och tändare.
  Mitt råd: ge dig inte förrän du är den som vinner kampen om dig själv.

 • Avatar A-C Johansson 2014-02-16 18:43 (6 år sen)

  Absolut stämmer detta !
  Jag märker en tydligt positiv förändring vad gäller mental hälsa. Slutade röka för ca 7 år sedan och slutade med snus för 2,5 år sedan. Jag är inte lika orolig o stressad. Är jämnare i humöret och överlag i bättre balans. Det nikotinet ställer till med är stresspåslag som påverkar psykiska hälsan markant. Dessutom och inte minst så är själva rökningen starkt beteendestyrt. Att kapa dessa beteenden skapar också ett ökat totalt lugn.

 • Avatar Jenny 2018-06-28 21:25 (16 månader sen)

  Jag har ångestproblematik och har märkt en stor skillnad på morgonen. Jag lider av en handikappande morgonångest, känner bara ängslan och förtvivlan, blir som paralyserad och kan inte komma igång förrän framåt förmiddagen.
  Sedan jag fimpade för gott är ångesten nu mycket mildare och mer hanterbar.


Annons
Annons
Annons