Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning kan förvärra MS

Annons

Personer som röker och som lider av nervsjukdomen multipel skleros, MS, snabbar på sitt sjukdomsförlopp genom att röka. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Archives of Neurology. Totalt ingick omkring 1500 patienter med MS i studien,&nbspdär drygt hälften av dessa aldrig hade rökt medan cirka en femtedel var rökare.

När studien började kunde forskarna redan då se att de som rökte i genomsnitt hade betydligt svårare MS än de som inte röker. Och under de år som varje patient följdes så förvärrades rökarnas sjukdom betydligt mer än ickerökarnas. Enligt forskarna kan förklaringen till detta vara att flera ämnen i cigarettröken har en skadlig effekt på nervceller. Samtidigt påpekar forskarna att det ännu inte är helt klarlagt om det är rökningen som förvärrat sjukdomen eller om det är så att svårt sjuka är mer benägna att röka. I vilket fall anser forskarna att det nu finns ytterligare en anledning för MS-patienter att sluta röka.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.