Rökning bland spädbarnsföräldrar minskar

Det är speciellt mammors rökning som har minskat, visar statistiken från Socialstyrelsen. Pappor är inte lika bra på att fimpa. Dessutom finns stora regionala skillnader.


Publicerad den: 2017-10-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

År 1999 levde 19 procent av alla åtta månader gamla bebisar i en familj där någon rökte. 2015 låg siffran på 11 procent.

Och det är framförallt mammorna som fimpat. 1999 rökte en av tio, år 2015 hade siffran mer än halverats. Hos papporna har är minskningen dock inte lika stor. Där var motsvarande andelar cirka 14 respektive knappt 10 procent.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Rökutsatta barn behöver mer vård

– Det här är en positiv utveckling. Studier visar att barn som utsätts för passiv rökning får fler luftvägsinfektioner och öroninflammationer, och de behöver oftare sjukhusvård än barn som inte utsätts för tobaksrök. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar också om föräldrarna röker, säger Karin Gottvall, sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

I Södermanland röker spädbarnsföräldrar mest

Det är också stora skillnader beroende på vilket län föräldrarna bor i. Södermanland är det land där flest barn bor med en rökare under spädbarnstiden. Skåne ligger på andra plats och Blekinge på tredje.  Lägst andel spädbarn som blivit utsatta för rökning i hemmet finns i Västerbottens, Kalmar och Stockholms län.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/rokningblandspadbarnsforaldrarfortsatterattminska

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu