Rökförbudet utomhus väntas växa

En cigarett i väntan på bussen kan bli förbjudet. I en utredning som Folkhälsomyndigheten gjort föreslås ett utökat rökförbud utomhus. ”Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det”, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Publicerad den: 2014-10-15
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I utredningen som överlämnas till regeringen idag föreslås ett rökstopp i entréer till byggnader som sjukhus, vårdcentraler och affärer. Myndigheten vill också att det ska vara olagligt att röka på uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och på platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik.

– Det är dags att få bort rökningen från det offentliga rummet. Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det. Vissa astmatiker kan inte besöka uteserveringar som det är nu. Det är också ett arbetsmiljöproblem för personal som arbetar på uteserveringar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Annons
Annons

Förslaget är tänkt att minska den passiva rökningen, men Johan Carlson sticker inte under stol med att det även handlar om att göra det svårare för den som vill ta ett bloss.

Annons
Annons

– Vi vet att om man inte har möjlighet att röka på ett antal platser där man normalt sett gör det utomhus så är det inte lika attraktivt att röka längre. Då får man den stora hälsovinsten, säger han.

Årligen orsakar rökning runt 100 000 sjukdomsfall och 12 000 dödsfall, enligt SVT.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2014-10-22 10:06 (5 år sen)

  Om de är skadligt är de väl olagligt

 • Avatar 2015-01-14 12:33 (5 år sen)

  DEt är jätrebra att man inte får röka var som helst.Jag har själv rökat, men slutade den 23 oktober 2013. I början var det ett helsike. Visste inte var jag skulle ha händerna. Men det gick bra.Att röka är ju inte bra. Jag har fått kol av det. Därför jag slutade. Blev så rädd.Så alla som ska sluta röka, jag tänker på er.

 • Avatar Sanna 2015-07-16 14:17 (4 år sen)

  Hej, jättebra förslag!
  Det finns dock andra ställen där vissa dagligen exponeras av farlig rök och det är från rökande grannar. Hoppas man kommer göra något åt det också för en del grannar är hopplösa att prata med och hyresvärden kan inget göra.
  Våra grannar envisas med att röka ännu mer och oftare efter att vi snällt sagt att vi har barn med astma och att all rök kommer in i vår lägenhet. De hävdar att de har rätt att röka på balkongen. Jag har inget emot att de röker så länge de visar respekt genom att ställa sig på sidan längst räcket så att röken åker utåt och inte rakt in i vår lägenhet som den nu gör. De placerar sig rakt under vår balkongdörr när de röker vilket gör att all rök omedelbart väller rakt in i vår lägenhet. Det spelar ingen roll om de hör att vi sitter och äter middag, de röker ändå. När det händer får vi fort som tusan springa och stänga både balkongdörr och fönster och resa oss från matbordet och hämta luft i andra delen av lägenheten. Det värsta av allt är att min yngsta inte reagerar längre, han har vant sig. Vi kan inte nyttja vår balkong p g a dessa vidriga grannar och måste stänga in oss när vi hör att de är hemma. Här borde reglerna skärpas!


Annons
Annons
Annons