Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Passiv rökning kopplas till psykisk ohälsa

Annons

Enligt en brittisk studie kan passiv rökning medföra ökade risker för både psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar bland vuxna, skriver Dagens Medicin. Det är vida känt att&nbspdet är skadligt för den fysiska hälsan att utsättas för passiv rökning, men hur den mentala hälsan påverkas är ett relativt outforskat område. Men nu har forskare vid University College London, Storbritannien, genomfört en studie för att undersöka kopplingen mellan mental hälsa och exponering för passiv rökning.

Totalt omfattar studien 5 560 vuxna icke-rökare samt 2 595 rökare. Deltagarnas mentala hälsa utvärderades med hjälp av ett frågeformulär och inskrivningar inom den psykiatriska vården följdes upp under en sexårsperiod. Ingen av deltagarna hade tidigare varit inskrivna på sjukhus för psykisk ohälsa. Forskarna analyserad nivåerna av cotinin, en nedbrytningsprodukt av nikotin och en biomarkör för tobaksrök, i deltagarnas saliv och de fann att icke-rökare med höga exponeringsnivåer av passiv rökning löpte högre risk att vara drabbade av psykisk ohälsa jämfört med dem som inte hade några spår av cotinin.

Vid uppföljningsperiodens slut hade totalt 41 av deltagarna skrivits in på en psykiatrisk klinik. Studieresultaten visar att både rökare och icke-rökare som exponerats för höga nivåer av passiv rökning hade skrivits in i högre utsträckning för bland annat depression eller schizofreni än icke-rökare med låga exponeringsnivåer. Enligt forskarna är det här första gången som en prospektiv, framåtblickande, studie visat ett samband mellan passiv rökning och försämrad psykisk hälsa.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.