Ny upptäckt kan öppna för nya cancerbehandlingar

Att rökning kan leda till cancer är välkänt. Men nu har forskare hittat en ny ledtråd som kan hjälpa oss att förstå varför och som på sikt också skulle kunna öppna för nya cancerbehandlingar.


Publicerad den: 2017-09-12
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Forskare har nu kunnat visa att arvsmassan i lungornas celler förändras på kemisk väg när de blir utsatta för rök. Den nya studien, som har publicerats i tidskriften Cancer Cell, visar att förändringarna gör att vissa celler tystas, så att cancerceller kan bildas, rapporterar Vetenskapsradion.

Läs också:  Vårdens råd om rökning skiljer sig mellan patienter

– Det händer väldigt mycket i kroppen och i cellerna om man utsätts för rök eller röker själv. Men den här mekanismen är ganska ny och vi har inte riktigt förstått innebörden av de här dna-metyleringarna och den epigenetiska förändringen, säger Erik Melén, docent i epidemiologi på institutet för miljömedicin på Karolinska institutet till radion.

Och Erik Melén menar att den här upptäckten skulle på sikt kunna öppna för nya sätt att behandla cancer.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6774263

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu