Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nikotin ger minnen av välbehag

Annons

Vid rökning eller snusning frisätts ämnet dopamin i hjärnan och då upplever vi&nbspen känsla av&nbspvälbehag. Men dopaminet aktiverar samtidigt även hjärnans minnescentrum, hippocampus. Effekten blir att vi får ett starkt och bestående minne av platsen för välbehag och belöning, skriver forskare i tidskriften Neuron. Forskarna bakom studien har gjort en undersökning där de gett nikotin till möss.

Och översatt till människor visar studieresultaten att när vi hamnar i en miljö där vi tidigare rökt eller snusat, som till exempel i fåtöljen hemma eller på en uteservering, aktiveras det gamla nikotinminnet och då väcks ett väldigt starkt nikotinsug, även om man har varit rök- eller snusfri under en längre tid. Lars Oreland, professor emeritus i neurovetenskap vid Uppsala universitet, anser att studien är välgjord och mycket intressant. Att miljöer kan kicka igång allehanda olika minnen är något som de flesta redan känner till, men vad är egentligen speciellt med nikotin?
– Det är nog inget speciellt annat än på det sättet att nikotin är en ovanligt stark sådan här minnesframkallande drog – man tror att det är precis samma mekanism som ligger bakom till exempel opiaters, eller morfins, liknande effekt men i mindre utsträckning finns säkert exakt samma fenomen för en massa olika småsaker, säger Lars Oreland till Vetenskapsradion.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.