Läkare vill neka rökare avancerad vård

”Patienter som röker bör inte få avancerad vård”. Det framgår av en ny studie från Karolinska institutet där läkare deltagit för att svara på frågor om patientens eget ansvar vid sjukdom. Undersökningen visar att nästan varannan läkare tycker att rökare inte ska erbjudas avancerad vård.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-01
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

– Läkare säger i större utsträckning, än vad man hade förväntat sig, att man är beredd att straffa patienter för begångna hälsosynder. De är mindre benägna att erbjuda rökare en livsförlängande behandling jämfört med icke-rökare, säger Niklas Juth som är biträdande professor i medicinsk etik, till Sveriges Radio.

Strider mot lagen 

I studien, som publicerats i BMC Medical Etics, deltog 600 läkare. Av dessa ville 46 procent neka rökare den dyraste vården, något som enligt professor Niklas Juth är problematiskt eftersom det strider mot hälso- och sjukvårdslagen som säger att en patient ska få vård efter behov.

Niklas Juth säger till Sveriges Radio att han på sätt och vis kan förstå hur läkarna tänker eftersom de träffar många olika typer av patienter och måste prioritera eftersom pengarna och resurserna i dagsläget inte räcker till allt och alla.

Annons
Annons

Borde rökare få mindre avancerad vård? Diskutera gärna i kommentarsfältet men kom ihåg att hålla god ton. 

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anette Steinborn 2016-02-1 12:14 (4 år sen)

  Rökare och alkoholiker bör bara få vård om dom betalar för den själva.

 • Avatar Lotta Eliasson 2016-02-1 14:46 (4 år sen)

  Alla som betalar skatt i Sverige ska ha samma rätt till vård !
  Om vi hade sett om vårt eget folk först , så hade det funnits total sjukvård åt alla svenskar. Men när invandrare, flyktingar kommer hit och får gratis sjukvård och tandvård, ja, då får tyvärr den skattebetalande svensken bli utan vård !!!
  Slutade själv röka för sju år sedan, men tycker att det låter förfärligt att en rökare inte ska ha rätt till samma vård som en ickerökare.

 • Avatar Lotta Eliasson 2016-02-1 14:53 (4 år sen)

  Glömde skriva en sak. Får en rökande flykting inte heller avancerad vård tro ? eller gäller det endast svenskar ?

 • Avatar 2016-02-1 14:31 (4 år sen)

  Jag tycker att det är helt ok.

 • Avatar 2016-02-1 14:34 (4 år sen)

  Jag tycker att det är helt ok.

 • Avatar 2016-02-1 14:51 (4 år sen)

  Vad blir nästa steg? Du har tidigare i ditt liv ätit vitt bröd och ska därmed inte få sjukvård eller du har andats i bilavgaser .....du är själv skyldig till din sjukdom. Det ultimata blir att pensionsålder blir detsamma som en dödsdom, undrar om sjukvården har pengar till det.

 • picture--
  Bobby Eliasson 2016-02-1 14:23 (4 år sen)

  Helt riktigt tänkt av läkarna

 • Avatar Malin Svensson 2016-02-1 14:11 (4 år sen)

  Det är människor som vårdar människor så tyvärr kommer en och annan läkare att låta sina privata preferenser styra över den etik de svurit att förhålla sig till i samband med sina utbildningar.
  Vi ska inte tolerera detta!
  En patient är en patient och ska inte straffas vare sig för sina val eller i förekommande fall beroendesjukdomar.
  Vi måste tolerera att vården ska vårda alla patienter utan förbehåll och utan att snegla i ett förvridet rättviseperspektiv som inte har här att göra!
  Vad ska annars nästa steg bli?
  Att förvägra vissa patienter vård hör inte hemma i Sverige, i vår tid utan för tankarna till nazi-tyskland.

 • Avatar jaddek 2016-02-1 14:43 (4 år sen)

  Tycker inte ok, vad kommer i fortsättningen??? Överviktiga borde också betala vården själva? Stillasittandet är också livsfarlig.... Den svenska vården fungerar redan dåligt jämförd med andra EUs länder och nu kommer också segregering in.
  Själv är jag icke rökare och har aldrig rökt.

 • Avatar 2016-02-1 15:55 (4 år sen)

  Statskassan räcker inte till allt, därför får man välja bort självförvållade sjukvårdskostnader. Det görs redan, alkoholister får inga nya levrar och storrökare med förstörda lungor får inga nya.


Annons
Annons
Annons