Läkare vill neka rökare avancerad vård

”Patienter som röker bör inte få avancerad vård”. Det framgår av en ny studie från Karolinska institutet där läkare deltagit för att svara på frågor om patientens eget ansvar vid sjukdom. Undersökningen visar att nästan varannan läkare tycker att rökare inte ska erbjudas avancerad vård.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-02-01
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

– Läkare säger i större utsträckning, än vad man hade förväntat sig, att man är beredd att straffa patienter för begångna hälsosynder. De är mindre benägna att erbjuda rökare en livsförlängande behandling jämfört med icke-rökare, säger Niklas Juth som är biträdande professor i medicinsk etik, till Sveriges Radio.

Strider mot lagen 

I studien, som publicerats i BMC Medical Etics, deltog 600 läkare. Av dessa ville 46 procent neka rökare den dyraste vården, något som enligt professor Niklas Juth är problematiskt eftersom det strider mot hälso- och sjukvårdslagen som säger att en patient ska få vård efter behov.

Niklas Juth säger till Sveriges Radio att han på sätt och vis kan förstå hur läkarna tänker eftersom de träffar många olika typer av patienter och måste prioritera eftersom pengarna och resurserna i dagsläget inte räcker till allt och alla.

Annons
Annons

Borde rökare få mindre avancerad vård? Diskutera gärna i kommentarsfältet men kom ihåg att hålla god ton. 

 

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anette Steinborn 2016-02-1 12:14 (3 år sen)

  Rökare och alkoholiker bör bara få vård om dom betalar för den själva.

 • Avatar Lotta Eliasson 2016-02-1 14:46 (3 år sen)

  Alla som betalar skatt i Sverige ska ha samma rätt till vård !
  Om vi hade sett om vårt eget folk först , så hade det funnits total sjukvård åt alla svenskar. Men när invandrare, flyktingar kommer hit och får gratis sjukvård och tandvård, ja, då får tyvärr den skattebetalande svensken bli utan vård !!!
  Slutade själv röka för sju år sedan, men tycker att det låter förfärligt att en rökare inte ska ha rätt till samma vård som en ickerökare.

 • Avatar Lotta Eliasson 2016-02-1 14:53 (3 år sen)

  Glömde skriva en sak. Får en rökande flykting inte heller avancerad vård tro ? eller gäller det endast svenskar ?

 • Avatar 2016-02-1 14:31 (3 år sen)

  Jag tycker att det är helt ok.

 • Avatar 2016-02-1 14:34 (3 år sen)

  Jag tycker att det är helt ok.

 • Avatar 2016-02-1 14:51 (3 år sen)

  Vad blir nästa steg? Du har tidigare i ditt liv ätit vitt bröd och ska därmed inte få sjukvård eller du har andats i bilavgaser .....du är själv skyldig till din sjukdom. Det ultimata blir att pensionsålder blir detsamma som en dödsdom, undrar om sjukvården har pengar till det.

 • picture--
  Bobby Eliasson 2016-02-1 14:23 (3 år sen)

  Helt riktigt tänkt av läkarna

 • Avatar Malin Svensson 2016-02-1 14:11 (3 år sen)

  Det är människor som vårdar människor så tyvärr kommer en och annan läkare att låta sina privata preferenser styra över den etik de svurit att förhålla sig till i samband med sina utbildningar.
  Vi ska inte tolerera detta!
  En patient är en patient och ska inte straffas vare sig för sina val eller i förekommande fall beroendesjukdomar.
  Vi måste tolerera att vården ska vårda alla patienter utan förbehåll och utan att snegla i ett förvridet rättviseperspektiv som inte har här att göra!
  Vad ska annars nästa steg bli?
  Att förvägra vissa patienter vård hör inte hemma i Sverige, i vår tid utan för tankarna till nazi-tyskland.

 • Avatar jaddek 2016-02-1 14:43 (3 år sen)

  Tycker inte ok, vad kommer i fortsättningen??? Överviktiga borde också betala vården själva? Stillasittandet är också livsfarlig.... Den svenska vården fungerar redan dåligt jämförd med andra EUs länder och nu kommer också segregering in.
  Själv är jag icke rökare och har aldrig rökt.

 • Avatar 2016-02-1 15:55 (3 år sen)

  Statskassan räcker inte till allt, därför får man välja bort självförvållade sjukvårdskostnader. Det görs redan, alkoholister får inga nya levrar och storrökare med förstörda lungor får inga nya.

 • Avatar Kerstin 2016-02-1 15:59 (3 år sen)

  Hej!
  Detta låter lika fasansfullt som polisens register över romer.
  Tydligen har nästan majoriteten av läkare inte inställningen av alla människors lika värde.
  Att ge sig på denna förhållandevis lilla grupp människor verkar tydligen lite enklare än att ta itu med den stora gruppen individer, som har stora hälsoproblem på grund av fetma och övervikt, och som slukar stora resurser för sjukvården. Och ni har redan lyckats sortera bort den stora gruppen av människor med div. missbruksproblem och psykisk ohälsa genom nerdragningar av Psykriatin inom Landstingen.
  Och så kan vi väl istället låta flyktingarna ta över vårt samhälle och sjukvården.
  Låt mig få se Er indelning av oss i A,-B,-C,-D-och E-lag osv..
  Ett otäckt skrämmande Sverige ser jag framför mig, där högt utbildade akademiker framför så diskriminerande åsikter.

 • -
  Maria 2016-02-1 15:09 (3 år sen)

  Om man saboterar sin hälsa så mycket genom att röka, vilket är frivilligt, har man också gjort ett val i livet.

  Sedan kan jag tycka att uttrycket att allt inte räcker åt alla är komiskt. Alla som betalar skatt i Sverige ska väl ha rätt till samma vård? Eller var tar pengarna vägen? Kanske är det för många i Sverige som inte betalar skatt som inte heller arbetar som kanske ska betala ur egen ficka?

 • Avatar 2016-02-1 15:44 (3 år sen)

  Glädjande med artikeln är att läkarna redan tillämpar förslaget.

  Du Kerstin. "Vadå fasansfullt" Det är förutsättningarna för att polisen skall kunna sköta sitt arbete att ha ett register över vissa grupper.

  Vådå låta flyktingarna ta över vårt samhälle och sjukvården??
  Det har dom redan gjort som trycker ner oss skattebetalande svenskar allt längre ner i alla vårdköer och svenska äldrevården är nermonterad för att det inte finns resurser samtidigt som man daltar med bidragsturisterna och lycksökarna som tillåts välla in i landet som vägrar gå av bussarna om ställena de körs till inte är tillräckligt lyxiga.

 • Avatar Thomas 2016-02-1 15:50 (3 år sen)

  Rökarna betalar ju mycket i skatt i och med att staten drar in pengar på tobaksskaten,sen så betalar dom också vanlig skatt som alla andra.

 • Avatar 2016-02-1 16:53 (3 år sen)

  En påminnelse om att man håller sig till ämnet och sjukvården här i netdoktorns trådar och inte spammar i kommentarerna om zigenare och bidragsturisterna. Det får man göra i andra forum.

 • Avatar Bollen 2016-02-1 16:44 (3 år sen)

  Läs på ordentligt om nationalekonomi innan ni uttalar er om var och hur skattebetalarnas pengar slängs ut i soporna först innan ni uttalar er om detta!
  Det är ingen som lider av rökarna, för det kostar endast pengar för dem själva. De betalar tobaksskatt!!
  Det är bortskämda försupna snoriga egoister som vill plocka ännu mer blodspengar för de som redan har problem, tyvärr!!!!
  Otrevliga elaka ondsinta människor som ska vara läkare, de är inga läkare värda titeln...
  Stackars den lilla människan, särskilt ÄLDRE, RÖKARE, ROMER, O.S.V.

 • Avatar Bollen 2016-02-1 16:12 (3 år sen)

  Jag håller med Kerstin till 200% SUPERBRA skrivet!!!!

 • Avatar Bollen 2016-02-1 16:42 (3 år sen)

  Mycket viktigt, tänkvärt och bra skrivet Malin Svensson!!!

 • picture--
  Bobby 2016-02-1 16:39 (3 år sen)

  Jag tycker inte att Nationalekonomi tillhör ämnet och i princip mycket av inlägget tycker man skall hålla sig till ämnet och inte blanda i hop äpplen och päron -visst kan jag diskutera ekonomi både national och internationell men inte här inne och även medborgarskap inom EU och det problemet men det tillhör inte detta forum ej heller Socialmedicin / Social psykiatri - så jag skulle vara glad om man fortsätter på vad som det egentligen rör sig om

 • Avatar Kaj Lernfelt 2016-02-1 16:38 (3 år sen)

  I jämförelse och i rättvisans namn bör då också de som dricker alkohol och som äter för mkt och är feta undanhållas avancerad vård !
  Sic !

 • Avatar Hell 2016-02-1 17:16 (3 år sen)

  Är så trött att höra om rökare, de behandlas som samhällets stora parasiter. Är de verkligen Sveriges största problem? De förbjuds att röka på många allmänna platser, de förbjuds att röka på sin rast och som pricken över i:t ska de få betala för sina sjukdomar, medan staten tjänar en massa skattepengar på rökare. DUBBELMORAL!!! Istället för att särbehandla människor kan man likaväl förbjuda cigaretter i detta land.

 • Avatar Bollen 2016-02-1 17:35 (3 år sen)

  Man ger sig på äldrevården, och rökare inte ska få avancerad vård!

  Förklara, varför just dessa?

  Det finns många sorters beroenden, som pedofiler, drogmissbrukare, alkoholmissbrukare, våldtäktsmissbrukare, spelmissbrukare, våldsmissbrukare, matmissbrukare o.s.v.

  Alla har rätt till avancerad vård, eller?

  I grund och botten handlar det om pengar, och några måste dö för att andra ska leva...

  Jag vill inte ha en sådan läkare som inte har etik och moral!

 • Avatar Garbo 2016-02-1 18:42 (3 år sen)

  Dessa Läkare!!!!Tror dom står över alla andra. Vad blir nästa steg? Vågar inte ens tänka tanken...

 • Avatar Sussie 2016-02-1 20:41 (3 år sen)

  Jag är inte rökare längre sen 10 år, men visst ska rökare få avancerad vård som alla andra. De betalar dessutom extremt mycket skatt för varje ciggpaket de köper. För in samma skatt för snabb mat, godis och snacks, då räcker den skatten till att alla som behöver få avancerad vård.

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:16 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:44 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:11 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:39 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:54 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:11 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:28 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:49 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Sofie Strand 2016-02-1 22:33 (3 år sen)

  Hej!
  Jag förstår problematiken. Att vård/behandling påverkas mer negativt om man röker är jag fullt införstådd med.. Men att det ska leda till att en sjuk patient inte ges samma rättigheter pga rökning är för mig orimligt och omoraliskt!!
  Att röka är enligt svensk lag inte förbjudet från den dag du fyller 18 år. Men för 15 år sen fanns inte ens en 18 års gräns. Att min mamma som röka i 45 år inte skulle få avancerad vård under hennes cancersjukdom är för mig utom rimlighet...

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:58 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:37 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:05 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:49 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:34 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar Mergaretha Rutherford 2016-02-1 22:08 (3 år sen)

  Det skulle vara intressant att få reda på vilja fler prioriteringar som redan görs i vården. Man har ju hört talas om verkligen svindyra mediciner som kostar miljoner på ett år och som är livsavgörande. Vilka får dom medicinerna? Vilka får organ ? Själv väntar jag på en undersökning som det är ett års väntetid på . Hade jag haft en privat sjukförsäkring hade det tagit tio dagar !! Prioriteringar görs redan !!! Listan kan göras hur lång som helst vad gäller självförvållade åkommor. Ni glömde nämna slarv i trafiken , skador i samband med brott , träningskador, äventyrligt leverne , etc.

 • Avatar 2016-02-1 22:21 (3 år sen)

  Margaretha Rutherford. Artikeln som är skriven av en läkare ger klara besked. Avancerad vård kostar bra mycket mer än de skatter staten får in på missbruket. Operationssår är svårläkta hos rökare. Det är fullt av artiklar om hur rökning förkortar livet och anstränger vårdapparaten som man nu vill få ett slut på.
  Det finns kirurgmottagningar som vägrar operera rökare och fler lär det bli.

 • Avatar Towanda 2016-02-1 23:11 (3 år sen)

  Det är synd om människan, sa Strindberg. Tror inte han visste hur rätt han hade. För det första - för att det inte går att undvika att kommentera, så behöver polisen inte alls ha speciella register över olika grupper. Det enda de har rätt till, är att under en begränsad tid, upprätthålla utredningsmaterial, ned en kartläggning, vars syfte ör tydligt redan från början. När tidsaspekten gått ut, ska allt bort. Om man nått resultat-öppna en förundersökning i syfte för åtal. Punkt!
  För det andra, är det en myt om att flyktingar skulle vara de som urholkar vårdens resurser. Om man istället ändrade fokus till läkarkåren, som skickat folk hit o dit o dit o hit - för det är "inte deras proffessionellt, så skulle inte varje mottagande kosta. Hitta ett system, där läkarna är tillfreds med sitt arbete, så att tjänster inte står tomma o när allt annat är utesluts, träder de kostsamma "hyrläjatna" in i bilden....
  Till ämnet - nä, den urspllningen kan man inte göra, att rökare skulle förvägras den vård de behöver. Vad är det som säger att just rökningen är det avgörande för ohälsan. Icke rökare drabbad ju också ...? O om man börjar dra en sån gräns, vad blir nästa. De suicidbenägna - ge dem inte heller vård, eller? De har också ett eget beslut över försök - dessutom behöver de inte återkomma mer, om de inte ges vård. Är det så man ska tänka? Skrämmande att nästan hälften av läkarkåren för ett sånt resonemang... Inte särskilt smart...

 • Avatar Towanda 2016-02-1 23:08 (3 år sen)

  Det är synd om människan, sa Strindberg. Tror inte han visste hur rätt han hade. För det första - för att det inte går att undvika att kommentera, så behöver polisen inte alls ha speciella register över olika grupper. Det enda de har rätt till, är att under en begränsad tid, upprätthålla utredningsmaterial, ned en kartläggning, vars syfte ör tydligt redan från början. När tidsaspekten gått ut, ska allt bort. Om man nått resultat-öppna en förundersökning i syfte för åtal. Punkt!
  För det andra, är det en myt om att flyktingar skulle vara de som urholkar vårdens resurser. Om man istället ändrade fokus till läkarkåren, som skickat folk hit o dit o dit o hit - för det är "inte deras proffessionellt, så skulle inte varje mottagande kosta. Hitta ett system, där läkarna är tillfreds med sitt arbete, så att tjänster inte står tomma o när allt annat är utesluts, träder de kostsamma "hyrläjatna" in i bilden....
  Till ämnet - nä, den urspllningen kan man inte göra, att rökare skulle förvägras den vård de behöver. Vad är det som säger att just rökningen är det avgörande för ohälsan. Icke rökare drabbad ju också ...? O om man börjar dra en sån gräns, vad blir nästa. De suicidbenägna - ge dem inte heller vård, eller? De har också ett eget beslut över försök - dessutom behöver de inte återkomma mer, om de inte ges vård. Är det så man ska tänka? Skrämmande att nästan hälften av läkarkåren för ett sånt resonemang... Inte särskilt smart...

 • Avatar Towanda 2016-02-1 23:02 (3 år sen)

  Det är synd om människan, sa Strindberg. Tror inte han visste hur rätt han hade. För det första - för att det inte går att undvika att kommentera, så behöver polisen inte alls ha speciella register över olika grupper. Det enda de har rätt till, är att under en begränsad tid, upprätthålla utredningsmaterial, ned en kartläggning, vars syfte ör tydligt redan från början. När tidsaspekten gått ut, ska allt bort. Om man nått resultat-öppna en förundersökning i syfte för åtal. Punkt!
  För det andra, är det en myt om att flyktingar skulle vara de som urholkar vårdens resurser. Om man istället ändrade fokus till läkarkåren, som skickat folk hit o dit o dit o hit - för det är "inte deras proffessionellt, så skulle inte varje mottagande kosta. Hitta ett system, där läkarna är tillfreds med sitt arbete, så att tjänster inte står tomma o när allt annat är utesluts, träder de kostsamma "hyrläjatna" in i bilden....
  Till ämnet - nä, den urspllningen kan man inte göra, att rökare skulle förvägras den vård de behöver. Vad är det som säger att just rökningen är det avgörande för ohälsan. Icke rökare drabbad ju också ...? O om man börjar dra en sån gräns, vad blir nästa. De suicidbenägna - ge dem inte heller vård, eller? De har också ett eget beslut över försök - dessutom behöver de inte återkomma mer, om de inte ges vård. Är det så man ska tänka? Skrämmande att nästan hälften av läkarkåren för ett sånt resonemang... Inte särskilt smart...

 • Avatar Towanda 2016-02-1 23:06 (3 år sen)

  Det är synd om människan, sa Strindberg. Tror inte han visste hur rätt han hade. För det första - för att det inte går att undvika att kommentera, så behöver polisen inte alls ha speciella register över olika grupper. Det enda de har rätt till, är att under en begränsad tid, upprätthålla utredningsmaterial, ned en kartläggning, vars syfte ör tydligt redan från början. När tidsaspekten gått ut, ska allt bort. Om man nått resultat-öppna en förundersökning i syfte för åtal. Punkt!
  För det andra, är det en myt om att flyktingar skulle vara de som urholkar vårdens resurser. Om man istället ändrade fokus till läkarkåren, som skickat folk hit o dit o dit o hit - för det är "inte deras proffessionellt, så skulle inte varje mottagande kosta. Hitta ett system, där läkarna är tillfreds med sitt arbete, så att tjänster inte står tomma o när allt annat är utesluts, träder de kostsamma "hyrläjatna" in i bilden....
  Till ämnet - nä, den urspllningen kan man inte göra, att rökare skulle förvägras den vård de behöver. Vad är det som säger att just rökningen är det avgörande för ohälsan. Icke rökare drabbad ju också ...? O om man börjar dra en sån gräns, vad blir nästa. De suicidbenägna - ge dem inte heller vård, eller? De har också ett eget beslut över försök - dessutom behöver de inte återkomma mer, om de inte ges vård. Är det så man ska tänka? Skrämmande att nästan hälften av läkarkåren för ett sånt resonemang... Inte särskilt smart...

 • Avatar Lindroos 2016-02-1 23:42 (3 år sen)

  Jag kan förstå läkare som möter alla sjuka som är just sjuka av sin rökning men ändå fortsätter att röka. Finns ju folk som sitter å bolmar fast dom behöver syrgas eller är nyopererade. Och idag vet vi ju alla dessutom hur skadligt det är att röka. Samtidigt så vore det fruktansvärt att ej ge dessa människor den vård dom behöver. Vart ska man dra gränserna? Finns ju många beroenden? Till exempel Alkohol, mat, mediciner, narkomaner. Ska läkare döma ut individer på så vis är ju inte enligt den etiska kod läkare och sjukvårdspersonal ska arbeta efter. Om någon försökt ta livet av sig ska den personen inte heller få hjälp. Han/hon får skylla sig själv eller vad då? Nä det vore orimligt att diskriminera olika grupper. Sen får ju givetvis alla ha åsikter och läkare måste ju kunna säga till sin patient vad som krävs av denne också för att bli frisk annars är viss vård överflödig. Samtidigt måste ju alla få känna sig väl mottagna inom sjukvården rökare eller inte rökare.

 • Avatar Lindroos 2016-02-1 23:15 (3 år sen)

  Jag kan förstå läkare som möter alla sjuka som är just sjuka av sin rökning men ändå fortsätter att röka. Finns ju folk som sitter å bolmar fast dom behöver syrgas eller är nyopererade. Och idag vet vi ju alla dessutom hur skadligt det är att röka. Samtidigt så vore det fruktansvärt att ej ge dessa människor den vård dom behöver. Vart ska man dra gränserna? Finns ju många beroenden? Till exempel Alkohol, mat, mediciner, narkomaner. Ska läkare döma ut individer på så vis är ju inte enligt den etiska kod läkare och sjukvårdspersonal ska arbeta efter. Om någon försökt ta livet av sig ska den personen inte heller få hjälp. Han/hon får skylla sig själv eller vad då? Nä det vore orimligt att diskriminera olika grupper. Sen får ju givetvis alla ha åsikter och läkare måste ju kunna säga till sin patient vad som krävs av denne också för att bli frisk annars är viss vård överflödig. Samtidigt måste ju alla få känna sig väl mottagna inom sjukvården rökare eller inte rökare.

 • Avatar Lindroos 2016-02-1 23:58 (3 år sen)

  Jag kan förstå läkare som möter alla sjuka som är just sjuka av sin rökning men ändå fortsätter att röka. Finns ju folk som sitter å bolmar fast dom behöver syrgas eller är nyopererade. Och idag vet vi ju alla dessutom hur skadligt det är att röka. Samtidigt så vore det fruktansvärt att ej ge dessa människor den vård dom behöver. Vart ska man dra gränserna? Finns ju många beroenden? Till exempel Alkohol, mat, mediciner, narkomaner. Ska läkare döma ut individer på så vis är ju inte enligt den etiska kod läkare och sjukvårdspersonal ska arbeta efter. Om någon försökt ta livet av sig ska den personen inte heller få hjälp. Han/hon får skylla sig själv eller vad då? Nä det vore orimligt att diskriminera olika grupper. Sen får ju givetvis alla ha åsikter och läkare måste ju kunna säga till sin patient vad som krävs av denne också för att bli frisk annars är viss vård överflödig. Samtidigt måste ju alla få känna sig väl mottagna inom sjukvården rökare eller inte rökare.

 • Avatar Lindroos 2016-02-1 23:26 (3 år sen)

  Jag kan förstå läkare som möter alla sjuka som är just sjuka av sin rökning men ändå fortsätter att röka. Finns ju folk som sitter å bolmar fast dom behöver syrgas eller är nyopererade. Och idag vet vi ju alla dessutom hur skadligt det är att röka. Samtidigt så vore det fruktansvärt att ej ge dessa människor den vård dom behöver. Vart ska man dra gränserna? Finns ju många beroenden? Till exempel Alkohol, mat, mediciner, narkomaner. Ska läkare döma ut individer på så vis är ju inte enligt den etiska kod läkare och sjukvårdspersonal ska arbeta efter. Om någon försökt ta livet av sig ska den personen inte heller få hjälp. Han/hon får skylla sig själv eller vad då? Nä det vore orimligt att diskriminera olika grupper. Sen får ju givetvis alla ha åsikter och läkare måste ju kunna säga till sin patient vad som krävs av denne också för att bli frisk annars är viss vård överflödig. Samtidigt måste ju alla få känna sig väl mottagna inom sjukvården rökare eller inte rökare.

 • Avatar Lindroos 2016-02-1 23:28 (3 år sen)

  Jag kan förstå läkare som möter alla sjuka som är just sjuka av sin rökning men ändå fortsätter att röka. Finns ju folk som sitter å bolmar fast dom behöver syrgas eller är nyopererade. Och idag vet vi ju alla dessutom hur skadligt det är att röka. Samtidigt så vore det fruktansvärt att ej ge dessa människor den vård dom behöver. Vart ska man dra gränserna? Finns ju många beroenden? Till exempel Alkohol, mat, mediciner, narkomaner. Ska läkare döma ut individer på så vis är ju inte enligt den etiska kod läkare och sjukvårdspersonal ska arbeta efter. Om någon försökt ta livet av sig ska den personen inte heller få hjälp. Han/hon får skylla sig själv eller vad då? Nä det vore orimligt att diskriminera olika grupper. Sen får ju givetvis alla ha åsikter och läkare måste ju kunna säga till sin patient vad som krävs av denne också för att bli frisk annars är viss vård överflödig. Samtidigt måste ju alla få känna sig väl mottagna inom sjukvården rökare eller inte rökare.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:42 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:19 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:51 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:13 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:54 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:24 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:59 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:34 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • Avatar Lotta Mattsson 2016-02-2 00:15 (3 år sen)

  Skrämmande åsikter bland läkare, att ha åsikter om vilka de ska ge behandling. Tror de verkligen de är så perfekta själva.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:21 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:51 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:24 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:21 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:48 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20140206115352
  Janny Terfelt 2016-02-2 06:08 (3 år sen)

  Ja! Rökare borde få stå sist i kön!
  Har bla jobbat på HIA i Malmö o upplevt hur fel det känns att satsa stora operationer o annan avancerad vård på någon som medvetet orsakat sina problem genom att röka.

 • 20130404191148
  sven norberg 2016-02-2 11:36 (3 år sen)

  Det förvånar mig inte att hjärnorna har blivit angripna av någon virus av något slag ni vill väl införa ättestupa också ock missdådarna från hela Sverige ska ha det bättre det är för fan staten som har lett oss in i nikotinens värld vi har nog betalt skatter till vårt missbruk så det är statens ansvar att sköta om att det borde vara gratis med att få oss att att sluta nikotinet är hutlöst dyrt att försöka sluta med fram för ett ansvar från staten det är lätt för icke rökare att se ner på oss de ser nog ner på allt son de ogillar

 • Avatar 2016-02-2 12:12 (3 år sen)

  Vilken tur att kroppen tar stryk och tar död på egoister som valt att förkorta sina liv med droger som tycker att samhället skall ta hand om vårdkostnaderna. Livet är trots allt rättvist nu när läkarna vägrar ge dem avancerad vård.

  Som man bäddar får man ligga.

 • Avatar Bollen 2016-02-2 12:45 (3 år sen)

  ALLA har rätt till avancerad vård, och ALLA är lika värda!!! Sluta upp med diskrimineringen NU!!!

  Är ni medmänniskor eller monster?

  Ondska, våld och negativa människor behöver eliminera era elakheter ur hjärnan..

  Lär er att älska istället för att hata era medmänniskor!!!!!

  Affirmera kärlek med ljus i era hjärtan och älska er själv först för att ni ska kunna älska, känna kärlek, medlidande och empati för dig själv och alla medmänniskor på jorden.

  De som lever i hat bor i mörkret, MEN det finns hjälp med att omvända det till kärlek, glädje, förlåtelse och ljus.

  Hoppas att ni inte har plågat alltför många än?

  LÄR ETIK OCH MEDKÄNSLA!

 • Avatar Deia 2016-02-2 12:10 (3 år sen)

  Then they can start with smokers who live on social contribution burning taxpayers' money. Aldo they must deny to those using alcohol and drugs, fat people and motorcycle users, they all have higher risk and it's waste of resources. I'm a taxpayer of the very high taxes, including, very-very-very high taxes in cigarettes, I pay for my costs pretty much. Otherwise, reduce my taxes that I can pay a private health insurance to treat me when I need. From now on, I'll ask doctors straight what is their opinion about this issue since now I can't trust I have the proper care from all doctors, besides their competence that already is uncertain.

 • Avatar Bollen 2016-02-2 13:17 (3 år sen)

  Vänd erat hat mot tobaksbolagen istället!

  Det ger mycket bättre effekt!

  Gör likadant mot alkoholindustrin och drogtillverkarna o.s.v.

 • Avatar 2016-02-2 13:58 (3 år sen)

  Bara för att varor finns att köpa behöver inte innebära att man måste köpa dem. Oj vad sjukt att skylla sina egna misstag på andra och annat.
  I USA på 20 talet förbjöd politikerna all försäljning av sprit. Det resulterade i att det helt plötsligt fanns ett överflöd av billig hembränd sprit på marknaden och barerna.
  Låt folk supa, röka och knarka ihjäl sig bäst de vill så kanske de börjar inse att dom dör om dom inte slutar.

 • Avatar Bollen 2016-02-2 13:18 (3 år sen)

  Jag ser Caspern precis överallt där det skrivits artiklar om rökning, han förtrycker och diskriminerar både när det handlar om äldrevården där han tyckte att det skulle ges sprutor för att eliminera äldre som sitter rullstol och dreglar, m.m.

  Har du betalt för att förfölja dina medmänniskor?

  Jag förstår inte att han får härja på netdoktor för att förfölja och diskriminera människor på detta extrema sätt?!!!

  Han är högst okänslig och kall hårdhjärtad människa?!!!

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:58 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:42 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:09 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:41 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:19 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:28 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:23 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar Marika 2016-02-2 14:23 (3 år sen)

  Detta är naturligtvis en komplex fråga, men kan tycka det ska vara krav på att patienten slutar röka om denne skall få rätt till högkvalificerad och dyr vård.
  Samtidigt finns det problem med min åsikt t.ex. anorektiker och överviktiga har rätt till bra vård fast deras hälsotillstånd är självförvållat.

 • Avatar 2016-02-2 14:43 (3 år sen)

  Du "Bollen" ljug inte ihop historier för att dina egna egoistiska inlägg skall få mer trovärdighet och få oss andra att framstå som idioter.

  Jag svarade i en artikel där en läkare tyckte att för tidigt födda barn som lever sitt liv som grönsaker skall ges paliativ vård vilket jag också tyckte. Jag kanske skulle inhämtat tillstånd från dig först.

  Sluta spamma i tråden med dina daltfasoner.

 • Avatar Bollen 2016-02-2 14:13 (3 år sen)

  Är du begåvad med en välsmord mun, och har ordboken uppslagen bredvid dig hela dagarna framför datorn när du går till angrepp på sjuka och svaga människor med dina ordboksformulerade angrepp?Vissa människor har svåra problem med sig själva, de måste ha rätt i allt, och skylla sina egna brister och fel på andra.. Är ni helt perfekta och hedervärda som inte röker?

 • Avatar 2016-02-2 15:45 (3 år sen)

  Jag känner mig tvungen att göra ett tillägg innan jag lämnar tråden innan du med ditt dravel spammar sönder tråden.

  I förra veckan kunde vi se ett program på TV där allt fler länder infört dödshjälp där äldre med obotliga sjukdommar får paliativ vård (Icke livsuppehållande vård)

  Det såg du förmodligen inte för du ville inte se det. Skönt att dessa beslutsfattande läkare inte lyssnar på dina daltdrömmar. Vakna upp till verkligheten i stället.

 • Avatar Bollen 2016-02-2 15:26 (3 år sen)

  Skönt att slippa förtryckare som diskriminerar människor!
  Ägna dig att göra glädje och nytta istället inte skadeglädje
  och förfölja de som istället behöver vård.

 • Avatar 2016-02-2 15:07 (3 år sen)

  Du Bollen du måste gå omkring med ständig "Migrän" och må dåligt väldigt ofta, för som du ser så är det bara du och några till som klagar. Jag känner mig väldigt tillfredställd när jag ser att samhället inte gödslar med resurserna till sånt som är självförvållat och till vård som inte ger någon nytta.

 • Avatar Guldhjärtat 2016-02-2 20:59 (3 år sen)

  Alla Kloka och intelligenta med hjärtat på rätta stället är de flesta som har sagt ifrån i denna tråden, att ALLA har rätt till vård!!!
  Vi betalar bland högsta skatterna i världen och till vårdapparaten och massor av avgifter på allt. Ni plockar av fattigpensionärerna pengar och missunnar dem vård och vårdplatser.
  Jag vet att rökarna orsakar minst problem i jämförelse med våld, alkohol, droger, matmissbruk m.m.
  Jag får mardrömmar och kalla kårar av ert stenhårda och iskalla synsätt! Hur ska man kunna sova gott?!!
  INGEN blir motiverad att sluta röka, tvärtom!!!

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:47 (3 år sen)

  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:15 (3 år sen)

  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:52 (3 år sen)

  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:03 (3 år sen)

  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:28 (3 år sen)

  83r6
  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar HANS LARSSO 2016-02-4 06:19 (3 år sen)

  ICKE RÖKANDE HASSE
  Trodde i min enfald att människors lika rätt rådde i vårt land? Svea Rikes Grundlag är väl gällande? Det finns sannolikt ett antal sjukdomar/åkommor som är mer eller mindre självförvållade. I ett land med påstådd Demokrati bör/får man väl inte ställa grupp mot grupp alltså borde frågan om huruvida rökare skulle förvägras vård ALDRIG ställas till vare sig läkare eller lekmän. Ställdes frågan med tanke på kostnaden för vården av rökare så är det än mer horribelt (Varje paket cigaretter har ett skattepålägg om cirka 50 kronor så de bidrar med lite extra skatt) Sveriges skattefinansierade vård ska innefatta medborgare i vårt land oavsett om man är rökare eller ej. Det är en fara för Demokratin om Vården ska gälla endast så kallade "korrekt levande"... vad kommer härnäst? Personer som väger för mycket, personer som dricker alkohol, personer som missbrukar droger etc. Vem ska ta på sig rollen som "Den allsmäktige" och förvägra rökare vård, om utifall en rökare får en stroke eller en hjärtattack... det är ju en relevant fråga?

 • Avatar Rökare 2016-02-5 19:42 (3 år sen)

  Neka rökare men knarkare ska vårdas!? Vad ska ni göra med alla narkomaner?

 • Avatar Rökare 2016-02-5 20:01 (3 år sen)

  Neka rökare men knarkare ska vårdas!? Vad ska ni göra med alla narkomaner?

 • Avatar Rökare 2016-02-5 20:53 (3 år sen)

  Neka rökare men knarkare ska vårdas!? Vad ska ni göra med alla narkomaner?

 • blomma
  citamare 2016-02-10 13:42 (3 år sen)

  Jag förstår läkarnas tanke. Men hela grejen är absurd! Alla måste få vård efter behov.

 • Avatar 2016-02-25 09:33 (3 år sen)

  En av orsakerna till att läkarna nekar rökare operationer är att dom har sämre läkkött än icke rökare.
  Det finns flera 100000 bevis på att rökare dör tidigare och blir sjukarer oftare än icke rökare så dom sanerar bort sig själva, till allas glädje, inte minst statskassan.

 • Avatar Pjn 2016-03-4 16:46 (3 år sen)

  Det är rena skämtet att rökningen inte för länge sen är förbjudet. Det är en drog som är mer hälsovådlig än alkohol och i princip all alla andra droger. Marijuana är olagligt men det botar många sjukdomar, tobak är lagligt men skapar sjukdomar, det är helt bisarrt. Vad är vitsen med att ge rökare avancerad vård? Rökare har förmodligen själva bidragit till att de behöver avancerad vård, det är mest troligt rökningen som ligger till grund för själva sjukdomen.

 • Avatar 2016-03-4 17:10 (3 år sen)

  Pjn, självklart för oss som inte är egoister och inte använder droger och inte ligger statskassan till last.

  Apropå dödshjälp, så ser jag i en ny TV serie om engelsk akutmottagning varje vardag på TV2 klockan 18.00.
  Där har man flera gånger frågat svårt sjuka patienter om läkaren får avbryta vård när han anser det inte är lönt med vård. Alla svarade . Självklart.

 • Avatar syndeticon 2016-10-27 15:46 (3 år sen)

  Ja, men inte förrän det framgår av varningstexten på cigarettpaketen
  att rökning kan medföra reducerad rättighet till vård.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons