Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kommuner inför rökstopp under arbetstid

Annons

Nästan var fjärde kommun har beslutat att arbetstiden ska vara rökfri. Därmed är det slutrökt för många kommunanställda på flera håll runt om&nbspi landet. Det framgår efter att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, genomfört en enkät bland landets 290 kommuner där de frågade vad som är avgörande för att lyckas med att&nbspförhindra tobaksanvändningen. Av de 220 kommuner som svarade på enkäten har 63 fattat beslut i fullmäktige eller liknande om att införa en rökfri arbetstid. Ungefär hälften så många, 33, har redan infört reformen. SKL vill dock inte gärna tala om rökförbud.
– Vi pratar inte om förbud. Vi vill inte kränka någon integritet. Vi pratar hellre om att alla har rätt att slippa tobaksrök när de jobbar, säger Christin N Granberg, handläggare på arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKL.

Nästan 80 procent av de kommuner som svarade på enkäten uppger att de inte längre har rökrum. Riktlinjer för att hjälpa personalen med att sluta röka finns i dagsläget i 74 kommuner. Den totala kostanden för arbetsgivare per rökare är mellan 27 000 och 36 000 kronor per år på grund av högre sjukfrånvaro och rökpauser, uppger Statens folkhälsoinstitut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons