Kol tar allt fler liv

Kol är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. 2013 avled närmare 2 800 svenskar till följd av sjukdomen, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.

Publicerad den: 2015-04-13
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Under 2013 skördade lungcancer 3 690 liv, vilket gör cancerformen till den dödligaste i landet. Nya siffror visar dock att kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, klättrar på listan över vanligaste dödsorsaken i Sverige. I dag är sjukdomen dödligare än både bröstcancer och prostatacancer. Dödsfallen i kol har nästan fördubblats de senaste tio åren.

– Det är en dold folksjukdom, som vi behöver ta på allvar, säger Inger Ros som är ordförande i Riksförbundet HjärtLung, till Norrtelje tidning.

Det är ungefär lika många som dör av kol varje år, som avlider i olyckor av varierande slag. Under 2013 dog cirka 2 800 svenskar till följd av sjukdomen, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Kol uppmärksammas i Almedalen

Riksförbundet HjärtLung kommer att uppmärksamma kol med en särskild kampanj under Almedalsveckan i sommar.

– Rökning orsakar många olika sjukdomar, som till exempel hjärtinfarkt, men det är inte lika stort tabu att prata om, säger Inger Ros till tidningen.

Just hjärtinfarkt är i dag den överlägset vanligaste dödsorsaken i Sverige. Därefter kommer sjukdomar i hjärnans blodkärl, psykiska sjukdomar, nervsjukdomar och lungcancer. Kol hamnar på en sjätteplats på listan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2015-04-13 14:58 (5 år sen)

  Jag har lyckats lindra mina KOL besvär väsentligt och fått en vändning.
  Efter 55 år rökning idag 74 år snart, har jag KOL2.
  Slutade röka för 8 månader sedan och använder idag elekronisk cigarett med lägsta nikotinmängden som finns 0,6 mg. Trappat
  ned från 36 mg.
  Tar raska promenader dagligen med hunden.
  Använder Spiriva en gång per dag. >Och en kapsel Klarin perfekt som är kraftigt antiinflammatoriskt och innehåller alla näringsämnen man behöver dagligen + extrakt av blåbär.
  NU hostar jag bara upp 2-3 ggr per vecka segt slem, tidigare 5-6 ggr per dag.
  Mår oerhört mycket bättre och upplever förbättring mot förr varje vecka.
  Om Klarin perfekt kan ni läsa på nätet det var så jag hittade den. Den är fullt certifierad med godkända hälsopåståenden så det är ingen fuskprodukt
  som så mycket annat med " blåbärs"piller " på marknaden.

 • Avatar leena rundgren 2015-04-13 19:48 (5 år sen)

  Jag har Kol,upptäcktes dryga ett år sedan,är ledsen över det,men går på kolgym två x i veckan.
  rökstopp svårt,skaprova akupunktion...
  måste bli kvitt av cigaretter.
  är 61,har sambob och underbar dotter och hennes famil,mormor till 4 barn alltså och bonusmormor till sambos barnarn.Är det inte värt att kämpa?JA!

 • Avatar Rosa 2015-04-13 19:13 (5 år sen)

  Ja fy då vilken sjukdom, fick veta för snart 2 års sen att jag hade KOL. Min mamma dog i KOL och det värsta det är så röker jag i alle fall pch jag är bara 46 år

 • Avatar Mikaela 2015-04-14 12:25 (5 år sen)

  Jag fick veta att jag hade Kol i september 2014 anade nästan det hade besvär att andas , nu inhalerar jag 4 ggr om dagen. Slutade helt att röka vilket jag inte trodde skulle gå. Orkar tyvärr inte gå några längre sträckor saknar mitt vanliga liv. Har ju 3 barnbarn som är underbara måste klara detta. Har hemtjänst orkar inte städa eller tvätta. Jag är 73 år har rökt i 52 år är medlem hjärt-lungföreningen här i staden.

 • Avatar Monica Malmberg 2015-04-14 14:29 (5 år sen)

  De som har KOL dör inte alltid i KOL, utan hjärtinfarkt, stroke, lung- och levercancer som är följdsjukdomar till KOL är ofta dödsorsak. Därför är statistiken inte helt korrekt.

  Monica Malmberg
  Nordic Alpha One Foundation.

 • Avatar Monica Malmberg 2015-04-14 14:12 (5 år sen)

  Det finns andra orsaker till att få KOL än rökning. En är Alfa-1 antitrypsinbrist som är ärftligt. Får man KOL före 50-års ålder bör man testa sig för Alfa-1 för det är bra att känna till att det ärvs från generation till generation. Därför är det extra viktigt att inte börja röka! Om man har svår brist av alfa-1 så får man KOL vid 30-40 -års ålder om man röker. Läs mer på alfa-1.se

  Monica Malmberg

 • Avatar 2015-07-3 19:25 (4 år sen)

  Nu när statskassan inte räcker till för att ge skötsamma före detta hårt arbetande pensionärer ett drägligt liv, så kräver jag och många med mig att politikerna slutar att dalta med dem som valt att röka och supa ihjäl sig.
  Det är ett val man gjort och då är det inte rimligt att statskassan skall stå för utgifterna i mångmiljonklassen.
  Sluta dalta och låt folk dö som valt att få göra detta.

 • Avatar 2015-09-2 17:21 (4 år sen)

  Jag fick Kol 2013. Men jag blev så rädd så jag sluta att röka. Gick jättebra.

  Dom som vill röka ändå, ska ju göra det så klart. Jag hade rökt i 59 år.


Annons
Annons
Annons