Hårdare tag ska få fler svenskar att fimpa

Annons
Annons
Annons

Folkhälsoinstitutet, FHI, kräver nu hårdare tag för att få bukt med svenskarna nikotinanvändande. FHI fick 69 miljoner kronor för att få svenskar att fimpa mellan 2008 och 2010, något som dock än så länge inte har uppfyllts, skriver Dagens Nyheter på nätet.


Några av de förslag som FHI nu föreslår är att höja tobaksskatten (5 procent årligen), införa total marknadsförings- och exponeringsförbud – tobak ska inte få förvaras inom synhåll för konsumenterna, lagstiftning om fler rökfria miljöer och dessutom föreslår de att det ska bli förbjudet för personer under 18 år att röka.

Under de senaste fem åren har drygt 200 000 svenskar slutat röka, något man visserligen är nöjd över från Folkhälsoinstitutets sida. Men samtidigt märks en utplaning och i vissa fall en ökning. Bland män till exempel röker numera 12 procent, vilket är en ökning med en procent jämfört med förra året. Bland personer med utländsk bakgrund röker 19 procent och 43 procent av flickorna som går andra året i gymnasiet säger att de röker. År 2004 svarade 38 procent av flickorna att de röker, även bland killar i samma ålder säger 36 procent i dag att de röker. Motsvarande siffra 2004 var 32 procent.

– Klart vi frågar oss vad som krävs för att gå vidare. Vi är övertygade om att det krävs mer genomgripande åtgärder. Såväl Norge, Finland, Kanade och Storbritannien har infört ytterligare regleringar, säger Cecilia Birgersson, utredare inom tobaksprevention på FHI, till Dagens Nyheter.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-04-5 22:17 (3 år sen)

  Ta i med storsläggan! Efter 19 år av passiv rökning i barndomen önskar jag att alla barn och ungdomar ska ha en rökfri miljö.
  Starta med info redan på mödracentralen så att blivande föräldrar kan göra sitt val. FIMPA för gott!
  Rökfritt även på balkongen, tack. Röken tar sig in hos grannarna ovanför. Att kasta fimp och prilla på marken är ett miljöbrott. Ta hem skräpet, bästa nikotinist. En prilla tar 25 år att brytas ner. Fimpen lika länge?
  Jag hatar tobak. Den förstörde min uppväxt!

 • Avatar Tidigare användare 2015-11-11 06:57 (5 år sen)

  Jag är SÅ trött på all tjafs om rökning! Har man fastställt att det är så fruktansvärt skadligt så förbjud tillverkning av cigaretterna! Vill man döda en orm skall man slå på dennes huvud och inte på svansen! Massor av pengar som kostade all propaganda hittills och ingen resultat! Så sluta tjafsa förbjud tillverkning odling och försäljning av tobak!


Annons
Annons
Annons