Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hårdare tag för att fler ska sluta röka

Tio år efter att rökförbudet på krogen infördes är det nu dags att ta nästa steg mot ett rökfritt Sverige, anser folkhälsoministern. I en debattartikel på DN Debatt föreslår Gabriel Wikström (S) ytterligare åtgärder: Rökförbud på uteserveringar, exponeringsförbud i butiker och neutrala förpackningar.
Annons

Flera länder har satt upp slutdatum för när det ska vara fimpat en gång för alla och tobaksanvändningen ska ha fasats ut, och enligt debattartikeln ser regeringen positivt på målet om ett rökfritt Sverige år 2025. Men för att målet ska uppnås krävs kraftfulla åtgärder, menar Gabriel Wikström. Nu ska man utreda ett rökstopp på vissa allmänna platser, som uteserveringar, hållplatser, perronger och lekplatser.

”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat”, skriver Wikström.

Regeringens utredare ska även titta på vad som kan förändras kring försäljningssituationen av tobaksvaror. Det kan komma att innebära att sådana varor inte får exponeras i butikerna och att förpackningarna måste göras neutrala för att inte locka till impulsköp.

Annons
Annons

”Särskilt påverkas ungdomars attityder kring rökning, vanor och viljan att experimentera med tobak. Personer som röker menar att ett förbud mot att exponera tobaksprodukter skulle underlätta för dem att sluta röka”, skriver Wikström i debattartikeln. 

Vad tycker du om ytterligare rökförbud? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-18 16:26 (9 år sen)

    Det är helt SJÄLVKLARA tag mot den publika rökningen.
    Mycket bra och fortsätt framåt i den linjen.

    SJÄLVKLART ska det även vara rökfritt på balkonger i hyreshus samt trädgårdar i radhus där grannen står och bolmar rakt in på andra familjer som sitter ute i det fina vädret och äter mat. Rätten MÅSTE vara på den ätande familjens rättighet och INTE på den rökande individens rätt att på sin egen tomt göra vad den vill. Rökmolnet kan jämföras med för hög volym på stereoanläggningen eller nåt motsv.
    EN STÖRNING FÖR GRANNSKAPET.

    Rättigheten att få röka kan ALDRIG gå före rätten att slippa rök i fri publik luft.

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-18 15:36 (9 år sen)

    Äntligen! Hoppas på rökförbud på balkonger också. Man kan inte använda sin egen balkong när man har rökande grannar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.