Hårdare tag för att fler ska sluta röka

Tio år efter att rökförbudet på krogen infördes är det nu dags att ta nästa steg mot ett rökfritt Sverige, anser folkhälsoministern. I en debattartikel på DN Debatt föreslår Gabriel Wikström (S) ytterligare åtgärder: Rökförbud på uteserveringar, exponeringsförbud i butiker och neutrala förpackningar.

Publicerad den: 2015-02-18
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Flera länder har satt upp slutdatum för när det ska vara fimpat en gång för alla och tobaksanvändningen ska ha fasats ut, och enligt debattartikeln ser regeringen positivt på målet om ett rökfritt Sverige år 2025. Men för att målet ska uppnås krävs kraftfulla åtgärder, menar Gabriel Wikström. Nu ska man utreda ett rökstopp på vissa allmänna platser, som uteserveringar, hållplatser, perronger och lekplatser.

”Rökfria miljöer skyddar icke-rökare från att utsättas för passiv rökning. De rökfria miljöerna stöder samtidigt de som vill sluta röka, gör att färre cigaretter blir rökta och minskar risken för återfall hos dem som har slutat”, skriver Wikström.

Regeringens utredare ska även titta på vad som kan förändras kring försäljningssituationen av tobaksvaror. Det kan komma att innebära att sådana varor inte får exponeras i butikerna och att förpackningarna måste göras neutrala för att inte locka till impulsköp.

Annons
Annons

”Särskilt påverkas ungdomars attityder kring rökning, vanor och viljan att experimentera med tobak. Personer som röker menar att ett förbud mot att exponera tobaksprodukter skulle underlätta för dem att sluta röka”, skriver Wikström i debattartikeln. 

Vad tycker du om ytterligare rökförbud? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Jörgen 2015-03-17 00:48 (5 år sen)

    Ett fantastiskt exempel på överförmynderi, allt är farligt. fet mat, socker, bilkörning m.m. skall vi förbjuda det också?

  • Avatar Susanna 2015-09-8 18:05 (4 år sen)

    Jag välkomnar det här i allra högsta grad! Det finns ingen tid att förlora, genomför detta nu! Jag är så trött på att ständigt behöva dra i mej rök. När jag väntar på pendeln eller tunnelbanan, när jag ska gå på restaurang eller fik och vill sitta ute och njuta på sommaren. Det känns helt hopplöst att inte få slippa detta gissel! Helst skulle jag vilja att man förbjöd balkongrökning också. Var jag än har bott så har jag haft oturen att hamna bredvid eller ovanför storrökare. Jag är tvungen att springa in hela tiden. Ska det vara så? Varför vänta? Alla vet ju hur farligt detta är, det finns inga ursäkter. Varför ska jag som ickerökare tvingas få i mej allt gift ändå? Varför har jag ingen valfrihet och varför är det så viktigt att värna rökarnas frihet?


Annons
Annons
Annons