Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hälsosam mat kan förebygga kol hos rökare

Rökning är den vanligaste orsaken till att en person drabbas av lungsjukdomen kol. Men ny forskning visar att även andra faktorer kan vara inblandade. Hälsosam mat kan vara ett sätt att förebygga sjukdomen trots rökning.
Annons

Tidigare har bara ett fåtal studier visat att hälsosam kost kan ge en skyddseffekt mot kol hos rökare. Men när amerikanska och franska forskare nu följt över 120 000 personer visade det sig att de individer som åt nyttigast hade 33 procent lägre risk för att drabbas av sjukdomen jämfört med de som åt onyttigast.

Forskarna tittade bland annat på hur mycket fullkornsprodukter och nötter de rökande deltagarna åt, samt hur lite rött kött och sockrade drycker de fick i sig. Även efter att faktorer som hur mycket deltagarna rökte vägdes in i svaren stod det klart att bra kost gav en lägre risk för att drabbas av kol, rapporterar tidningen Dagens Medicin.

Forskarna såg däremot ingen koppling mellan nyttig kost och en minskad risk för att få astma. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-4 14:48 (9 år sen)

    det tror jag inte på. Har kol själv


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.