Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: sänk snusskatten

Se till att snuset blir billigare än cigaretter. Då kommer fler att välja mindre farliga tobaksprodukter, skriver forskaren David Sweanor i en artikel som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine.

Publicerad den: 2015-08-14

Annons

Priset på snus har stigit rejält de senaste åren, vilket är helt fel väg att gå om fler ska börja fimpa cigaretterna. Det menar David Sweanor som är forskare och professor vid universitet i Ottawa.

– Det ska vara så stor prisskillnad som möjligt för att människor ska välja mindre farliga produkter, säger han till TT rapporterar Veckans affärer.

Tillsammans med två kollegor har David Sweanor författat en artikel i New England Journal of Medicine där budskapet är att tobaksprodukter ska beskattas efter hur farliga de är. Därmed borde cigaretter beskattas hårdare än exempelvis snus och e-cigaretter, menar forskarna. Om snusskatten sänktes skulle troligtvis fler rökare fimpa och byta till mindre skadliga alternativ, resonerar artikelförfattarna.

Annons
Annons

– Det viktigaste är att få människor att sluta med cigaretter, det är det största problemet", säger David Sweanor till TT.

Även Hans Gilljam, som är ordförande i organisationen Läkare mot tobak, håller med forskarna om att cigaretterna måste bort.

– Det är helt klart att inhalera tobaksrök är det farligaste man kan göra, säger han till TT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-14 17:42 (9 år sen)

    Sänk skatten på snus så får vi enkelt och snabbt färre rökare!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.