Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler kvinnor dör i kol

Dödsfall i lungsjukdomen kol fortsätter att öka – detta trots framsteg inom forskningen. Ny statistisk från Socialstyrelsen som Hjärt- och lungfonden beställt visar att allt fler kvinnor dör och att siffrorna för män pekar svagt nedåt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-11

Annons

Orsaken till att allt fler kvinnor drabbas och dör i kol är förändrade rökvanor. Under 1990-talet började allt fler kvinnor att röka.

Förra året dog 1 254 kvinnor i sjukdomen, vilket motsvarar 31,2 fall per 100 000 invånare. På 15 år är det en ökning med cirka 40 procent.

Kol är en sjukdom som utvecklas långsamt under flera år och orsakas av att den drabbade har andats in skadliga ämnen. Hjärt- och lungfonden bedömer att minst en halv miljon svenskar är drabbade av kol – men att de flesta inte vet om det.

Annons
Annons

– Man räknar med att kol ska vara världens tredje vanligaste dödsorsak år 2020. På 90-talet var det den sjätte vanligaste, även i Sverige, ­säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin och vice ordförande i Hjärt- och lungfondens forskningsråd.

Kvinnor drabbas i större utsträckning och enligt Kjell Larsson beror det på förändrade rökvanor hos kvinnor och män.

– Männen rökte mest under 40-, 50- och 60-talet och kvinnorna tog sedan efter under 90-talet. Den topp vi såg hos män förut ser vi hos kvinnor i dag.

Enda sättet att upptäcka kol är genom att mäta lungkapaciteten med hjälp av spirometri. För att upptäcka patienterna måste fler sådana undersökningar göras enligt Kjell Larsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.