Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Delfiner ska hjälpa KOL-sjuka

Att andas som en delfin hoppas kunna hjälpa människor med olika typer av lungsjukdomar. Nu har en grupp svenska forskare begett sig till Bermuda för att undersöka andningsförmågan hos en särskild grupp delfiner.

Publicerad den: 2015-10-12

Annons

En av forskarna på plats är marinbiologen Andreas Fahlman. Han befinner sig just nu i Bermuda för att studera en grupp ovanliga delfiner – men hittills har inte forskargruppen lyckats fånga en enda delfin.

– Det har varit väldigt dåligt väder. Väldigt mycket vågor och väldigt mycket vind. Vi har sett en hel del djur, men vi har inte haft någon framgång i att få tag i någon av dem, än så länge, säger han till Sveriges Radio.

Det handlar om flasknosdelfiner som har unika dykningsvanor. De har nämligen lärt sig att dyka ner till hisnande 1000 meters djup – vilket är tio gånger djupare än många andra delfinkolonier som finns utanför Floridas kust.

Annons
Annons

Kan träna upp lungan

De svenska forskarna misstänker att delfinerna vid Bermuda har tränat upp sin andningsförmåga successivt. Troligtvis kan upptäckten få klinisk betydelse för människor med olika former av lungsjukdom, menar Erika Schagatay som är professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet.

– Vi undersöker hur man kan träna upp lungan. Och det kan vara intressant för människor som drabbats av sjukdom där lungvolymen blir begränsande, säger hon till radion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-10-13 08:14 (5 år sen)

    Hur långt har man kommit med forskning kring KOL med hjälp av att undersöka delfiner? Tacksam för svar.
    Med vänlig hälsning,
    Jan Kristensson

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-13 00:56 (9 år sen)

    Hej Jessie, o alla andra med KOL

    Ni är välkomna till vår slutna samtalsgrupp på Facebook, Vi som har KOL

  • Avatar Tidigare användare 2015-10-12 21:18 (9 år sen)

    ,har kol det är hemskt,,, känner ingen förståelse alls från vården o omgivningen,, känns som jag får skylla mig själv att jag fått den sjykdomen,,, börjat va tyst om den blir så elakt bemött,,, har depression o ångest innan jag fick kol,,, o det har blivit sämre oxå pga att andningsb. gör ångesten sämre,,, vården förstår inte detta,,, har inget att prata med om detta,,, håller det för mig själ


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.