Därför börjar kvinnor och män att röka

Det finns stora skillnader mellan män och kvinnor när det gäller rökning och rökstopp. Att förbättra sin fysik är främsta skälet till att fimpa för gott uppger männen, medan kvinnor slutar för att undvika rynkor.

Publicerad den: 2014-12-19
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Tidigare rön, och även min studie, visar att rökning är kopplat till vilken inkomst och utbildning en person har. Jag har dock funnit att det är en rad faktorer som samverkar både på personlig och strukturell nivå. Inte minst finns det skillnader mellan könen i varför man börjar och slutar röka, säger författaren till studien Tove Sohlber vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.

Männen i studien säger sig röka av sociala skäl medan blossandet har fler funktioner för kvinnor, bland annat som ett sätt att stressa ned och få möjlighet till rast.   

När det gäller rökstopp är kvinnorna bättre på att planera och tar ofta professionell hjälp. Män använder istället snus för att kunna sluta röka. Att förbättra sin fysik är det främsta skälet till att fimpa för gott, uppger männen. Kvinnorna slutar snarare för att omgivningen ställer krav på rökstopp. Många slutar även för att undvika rynkor och förbättra tandhälsan.

Annons
Annons

Det här är en av få studier som undersöker varför individer börjar eller slutar att röka, samt hur rökmönstret förändras över tid mellan olika grupper i befolkningen. Tove Sohlberg påpekar att det är många faktorer som är centrala i processen.

– Min forskning visar att rökslutarprocessen är komplex. Flera faktorer samverkar som kön, utbildningsnivå och ekonomiska förutsättningar. Dessa påvisade skillnader i klass och genus pekar på att strukturella och socialpolitiska förändringar, som exempelvis förbättrade anställnings- och arbetsförhållanden, en arbetsmiljö med större inflytande över den egna arbetssituationen och inflytande över den enskildes ekonomiska situation kan behövas för att minska antalet rökare ytterligare, säger Tove Sohlberg i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-03-28 13:13 (5 år sen)

    Jag började röka då jag var 15 år. Urfånigt ju. Men hade då sällskap med en kille som rökte.Men jag fick diagnosen Kol 2013. blev så hila rädd,så jag sluta den 23 okt2013. Har inte rökt sen, och har inte rökt upp snart 20.000 kr. jag hade rökt i 59 år. Jag tycker att det är bra.mvh


Annons
Annons
Annons