Blodprov kan visa hur du lättast slutar röka

Tabletter eller plåster för att sluta röka? Snart kan du slippa välja och istället ta ett blodprov för att se vilket hjälpmedel för att fimpa som passar just dig.

Publicerad den: 2015-01-16
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Olika personer har olika förmåga att bryta ner nikotin, vilket i sin tur påverkar hur lätt eller svårt det är att fimpa. Ens förmåga att bryta ner nikotin kan analyseras genom ett blodprov.

I en studie med 1 200 personer fick deltagarna ta ett blodprov och sedan testa nikotinplåster och tabletter med substansen vareniklin. De som bröt ner nikotin i en normal takt blev bäst hjälpta av tabletter. Där blev 40 procent rökfria, medan bara 22 procent av de som använt plåster nådde samma mål. Bland deltagarna som istället bröt ner nikotin snabbt såg forskarna istället samma nytta med plåster som med tabletter. Den här gruppen fick dock mer biverkningar av tabletterna, och kan alltså ha mest nytta av plåster, skriver Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

Forskarna anser också att den här typen av blodprov skulle gå att införa inom sjukvården.

Annons
Annons

Studien publicerades i Lancet Respiratory Medicine. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons