Betablockerare kopplas till fördelar vid KOL

Annons

Patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, som behandlas med betablockerare löpte lägre risk för förtida död jämfört med patienter utan behandlingen. Det framkommer i en ny studie, gjord av holländska forskare vid universitetet i Utrecht. Läkemedel av typen betablockerare, som normalt används vid till exempel hjärtsvikt och högt blodtryck, ska användas med försiktighet hos patienter med KOL och andra obstruktiva lungsjukdomar.

Forskarna bakom studien analyserade data om 2 240 patienter med KOL som behandlades inom primärvården i Nederländerna. Under en uppföljningstid på drygt 7 år hade 31 procent av studiedeltagarna dött och 47 procent hade haft minst en försämringsepisod i sjukdomen. De 30 procent av patienterna som behandlades med betablockerare löpte en mindre risk att avlida eller försämras. Riskminskningarna var 32 och 29 procent för att dö respektive drabbas av minst en försämringsepisod.&nbsp

Studien som publicerats i tidskriften Archives of Internal Medicine, har blivit kommenterad av två forskare vid University of British Columbia i Vancouver, Kanada. Dessa skriver att fynden kan innebära nytt hopp för KOL-patienter. Men de påpekar samtidigt att resultaten möjligen kan förklaras av andra faktorer, som att friskare patienter i större utsträckning kan ha behandlats med betablockerare. De efterlyser därför randomiserade studier för att bekräfta fynden i den holländska studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons