Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler slutar röka – men drogmissbruket ökar

De senaste 25 åren har andelen vuxna som röker sjunkit ordentligt, men samtidigt har de narkotikarelaterade dödsfallen ökat med närmare 50 procent sedan 1997. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Publicerad den: 2014-10-27

Annons

För att bedöma utbredningen av narkotikamissbruk bland vuxna används indirekta källor som kriminal- och vårdstatistik. Siffrorna tyder på att fler vuxna personer är fast i ett omfattande drogmissbruk i dag jämfört med 15 år sedan. Det framgår av rapporten ”Drogutveckling i Sverige 2014”som presenteras av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Siffrorna stöds även av Socialstyrelsens index över narkotikarelaterad dödlighet som visar att dödsfall till följd av droger har ökat med 50 procent sedan 1997. Förra året var antalet avlidna den högsta någonsin med 589 personer.

Värt att nämna är att definitionen ändrades 2011. Om den tidigare definitionen använts skulle dödligheten i stället ha ökat med cirka 25 procent under perioden.

Annons
Annons

- Narkotikamissbrukets omfattning är svårt att mäta och detta visar att vilka källor och definitioner man väljer har stor betydelse för de slutsatser som dras, säger Ulf Guttormsson, chef för avdelningen Analys & Metod vid CAN, i ett pressmeddelande.

När det gäller rökare ses en mer positiv utveckling. De senaste 25 åren har andelen vuxna som röker sjunkit kraftigt, från cirka 35 till 20 procent. Bara hälften av dessa röker dagligen, att jämföra med tre fjärdedelar när rökningen överlag var vanligare

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons