Forum Sluta röka & sluta snusa


Slutade snusa med... pipa!

Jag har ofta lite udda lösningar på saker och ting, men går alltid efter logik. Så även när jag slutade snusa för en månad sedan. Jag har länge tyckt om att koppla av med en pipa stoppad med klassiska engelska mixtures eller virginia-flakes (kvalitetstobak i burk, och inte smaksatta godistobak från kiosken). Det kan jämföras med att ibland röka en fin cigarr eller ta en konjak efter en god middag. Alltså vad jag tycker är livsnjutning istället för missbruk. För sju år sedan provade jag snus, och gillade nikotinkicken. Eftersom jag inte blev beroende av pipa så trodde jag i min dumhet att jag var "immun". Nej, jag blev fort nikotinberoende. Kickarna blev allt mindre, och jag snusade allt mer. En dosa per dag de senaste sex åren, vilket motsvarar 60 starka cigaretter dagligen. Jag försökte sluta snusa förra året, men abstinensen var oerhörd. Jag kunde inte tänka på annat än snus, och blev rastlös och irriterad. Redan efter ett par dagar gav jag upp och började snusa igen. Nu i somras kom jag på idén att sluta snusa med hjälp av pipa! Man skall ju inte dra halsbloss med pipa och cigarr, och den basiska röken gör att nikotinet istället långsamt tas upp av slemhinnorna i mun- och näshåla. Sagt och gjort. Jag köpte en burk tobak av ett gammalt favoritmärke och slängde sista snusdosan. I början rökte jag sex pipstopp per dag, och veckan efter gick jag ned till tre. Nu fyra veckor efter snusstoppet kan jag låta piporna ligga, och nikotinbehovet är nu mycket lågt. Ingen abstinens alls och inget sug efter snus. Min teori om att byta vanor och gå över till ett långsamt nikotinupptag stämde. I alla fall för mig. Snus och cigaretter ger ofelbart ett nikotinmissbruk och MYCKET starkt beroende. Det är inte konstigt att tobaksbolagen har premierat dem framför pipa och cigarr. Det vore som att Systembolaget skulle förespråka billiga fyllor istället för fina viner och Cognac.

Håller fullständigt med att det ger ett gigantiskt beroende! Jag har rökt i många år, försökt sluta i flera omgångar under 2010, nu har jag äntligen lyckats (rökfri sen en mån tillbaka). Det går ju faktiskt men det kräver Massa viljestyrka och karaktär, jag tar Niquitin sugtabletter för att stilla nikotinbegäret och den här gången klarar jag det!


Skönt att det verkar gå bra för dig Joha! Jag försöker se det som en heder och stolthet att låta bli. Att gå tillbaka till snus (eller cigaretter för den delen) måste kännas vara ett icke-alternativ. Det får inte finnas! Ju fler man berättar om sitt stopp för desto mer skulle det kännas som ett svek att börja på nytt. :-)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons