Forum Sluta röka & sluta snusa


Forumtråd: Psykiska och fysiska skadeeffekter vid rökstopp

Att det inte är hälsosamt att röka vet väl de flesta av oss idag. Detta är ju något som kommuniceras på alla tänkbara olika sätt och vis i alla tänkbara olika situationer, forum och format. Sitter t ex och kikar på den WEB-sida jag har framför mig just nu här på netdoktor.se samtidigt som jag skriver det här inlägget och behöver bara flytta min blick några cm till höger för att läsa...
"Rökförbud på allmän plats bra för hälsan"
"Färre röker varje dag"
"Ny studie: Rökning orsakar fler dödsfall"
osv osv...listan kan göras i det närmaste oändlig.
Det som däremot väldigt sällan diskuteras är de ev psykiska och fysiska skadeeffekter ett rökstopp kan innebära, hur farliga dessa effekter kan vara på kort/lång sikt beroende på om och hur snabbt en person som slutar röka klarar av att övervinna/besegra dessa symptom/effekter och hur de fram tills dess hinner påverka förväntad livslängd och övergripande hälsa hos individen.
Hur stor skada hinner t ex ett friskt och normalt hjärta ta om det över tid efter ett rökstopp utsätts för både generell ångest och upprepade panikångestattacker? Både GAD och paniksyndrom är som bekant inte på något sätt ovanligt i samband med och efter ett rökstopp. Eller de mer långtgående effekter gällande både psykisk och fysisk ohälsa där den psykiska ohälsan många ggr på sikt kan resultera även i fysisk ohälsa med yrsel, sömnstörningar, synrubbningar, tinnitus, muskulinflammationer pga långvariga inre spänningar bara för att ta ett axplock.
Man brukar höra talas om hur många år man minskar sin förväntade livslängd med när man t ex röker ett visst antal cigaretter per dag men hur många år minskar man uppskattningsvis sin livslängd med vid utdragen psykisk ohälsa orsakad av rökstopp där individen kan råka ut för en salig blandning av GAD, paniksyndrom, depression, förändrat humör och personlighet som om det vill sig riktigt illa och i en förlängning kan resultera i både ett förstört privat- och jobbliv. Hur påverkar det den övergripande hälsan, livskvaliteten och den förväntade livslängden och vad blir samhällets nota för att ta hand om alla dessa stackare och hur påverkar det den redan överansträngda vården speciellt inom psykiatrin?
Avslutar som jag inledde, naturligtvis är det inte hälsosamt att röka men finns två sidor även av myntet med en cigarett på vilket det sällan för att inte säga aldrig talas högt om.
Ser med spänning fram emot era kommentarer och vore extra intressant med input från läkare inom både medicin och psykiatri.
Richard

Enig med dig !!

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons