Vad kan KOL-patienten göra själv?
Det är givetvis viktigt att få rätt vård och veta hur medicinen på bästa sätt förhindrar och/eller lindrar symtomen och förebygger försämringsperioder. Men det finns också en del som den KOL-sjuka kan göra själv för att underlätta livet.
Sponsrad länk
Läs mer och ladda ner appen här (patientavgift 0 kr) »
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
- För den som fortfarande röker är det absolut viktigast för den framtida hälsan att så fort som möjligt sluta röka. Det finns i dag bättre möjligheter för hälso- och sjukvården att hjälpa den som verkligen vill sluta än för bara några år sedan.
- Att kontrollera vikt och äta en bra och blandad kost är viktigt. Viktminskning är en varningssignal. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med kalk och vitamin D, annars ökar risken för benskörhet.
- Aktiv motion efter egen förmåga. Motion håller kroppens muskler i trim och tränar också andningsmusklerna. En KOL-patient van vid fysisk ansträngning klarar bättre den andfåddhet som sjukdomen medför.
- Sjukgymnastik och egen träning med övningar efter sjukgymnasts instruktion ger bättre förutsättningar att hantera sjukdomen.
- Den som är infektionskänslig bör undvika kontakt med förkylda personer, särskilt små barn.
- Årlig vaccination mot influensa och vaccination mot pneumokocker är viktigt.
- Host- och andningsteknik kan göra det lättare att hantera symtomen.
- En KOL-sjuk bör berätta om sjukdomen, så att omgivningen också kan bistå och stötta.
Källa: Hjärt- och Lungsjukas riksförbund
Är du sjukvårdspersonal? Läs mer om KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) på NetdoktorPro |
PATIENTRÄTTIGHETER: Behöver du förbättra dina kunskaper om patientlagen? Lär dig mer här!