Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökstopp förhöjer livskvalitén

Tobak är en av de vanligaste yttre orsakerna till sjukdomar och för tidig död. I Sverige röker var fjärde vuxen dagligen eller ibland, varav kvinnor är något överrepresenterade. ”Alla spontana försök till att sluta röka är bra, även om man faller tillbaka”, uppmanar Ann Post, sjuksköterska och tobaksexpert, Institutionen för folkhälsovetenskap, KI.
Annons

Majoriteten av rökare har någon gång försökt att sluta röka och känner därmed till svårigheterna med att bryta ett beteendemönster och beroende.
– Motivationen är såklart a och o då man bestämt sig för att ändra sin livsstil. Viktigt att komma ihåg när man ska sluta röka är att man gör det för sin egen hälsas skull, men också för sin omgivning, säger Ann Post, Netdoktors expert inom området Rök- och snusfri.&nbsp&nbsp

En fara med nikotinet är att många rökare upplever det som lugnande, och med en rad andra positiva effekter.
– En cigarett kan ibland fungera som tröst, sällskap, lugnande eller som bedövning mot diverse saker. Sen är det väldigt vanligt att de som röker umgås med andra som röker. Det blir lätt normen i ens umgängeskrets och det är ytterligare en faktor som kan göra det svårt att sluta.

I dagens informativa värld vet alla att det är farligt, besvärligt och dyrt att röka. Men trots det är det väldigt många som har svårt att sluta.
– Det är en sak att rent intellektuellt känna till farorna med att röka. Men det kan vara svårt att föreställa sig att man själv kommer att drabbas, man lever lite efter klyschan ”det händer inte mig”. Man behöver komma till insikt, få bearbeta det och ge sig själv tid för eftertanke.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Många gånger är det positiva eller negativa händelser som får en att ta det där avgörande steget, berättar Ann Post. Det kan vara allt från att man drabbas av en hjärtinfarkt till att man får barn eller barnbarn.
– Ofta är det yttre händelser som får oss att fatta beslut som är svåra att ta då man går på i gamla invanda spår. Men detta är väldigt individuellt. Vissa fattar beslut väldigt snabbt om att sluta röka, och sen rör de aldrig mer en cigarett. Medan det för vissa andra tar lite längre tid. Viktigt att notera är dock att det inte spelar någon större roll för lyckandefrekvensen om man slutar hastigt och snabbt eller om det tar några försök innan man når sitt mål.

Om det är så att man försökt sluta men får återfall på återfall bör man försöka låta bli att känna sig dålig och lägga skuld på sig själv, uppmanar Ann Post.
– Den som röker har ett beroende, och inte dålig karaktär. Och är det så att man försökt sluta röka men faller tillbaka i invanda mönster är det inte hela världen. Då tycker jag i stället att man ska försöka analysera sitt försök väldigt sakligt och konkret, och försöka få bort känslan av misslyckande. Det kanske inte var rätt tidpunkt just nu, men det är bara att försöka på nytt och se det positiva i att man alltid lär sig något nytt. Desto fler gånger man försöker desto större är chansen att man lyckas.

Ann Post ger sin syn på vilken den största anledningen är till varför man bör sluta röka.
– Det är helt enkelt det bästa man kan göra för sig själv, och för sin omgivning. Alla kan verkligen lyckas så mitt bästa råd är: Ge aldrig upp!, avslutar Ann Post, sjuksköterska och tobaksexpert, Institutionen för folkhälsovetenskap, KI.&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons