Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning och impotens

Fyra av tio personer vet inte att rökning kan ha samband med impotens. Det visar en enkätundersökning bland tusen användare som Netdoktor genomfört.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

- Sluta röka i tid medan ståndet är kvar, råder Karl Olov Fagerström, docent som forskat i ämnet rökning i över tjugofem år.

Spänning och slakt stånd

Tobaksbolagen lanserar ofta sina cigarettmärken i anslutning till manliga hjältesporter som Formel-1 och båtrace med cigarrformade motorbåtar. Tanken är med största sannolikhet att rökning ska förknippas med att våga leva ett farligt och spännande liv. Det stämmer att rökning är farligt men hur spännande är det med ett slakt stånd?

- Insikten om att rökande män riskerar att få problem med potensen är något som garanterat borde hjälpa många män att sluta röka, anser Karl Olov Fagerström.

Annons
Annons

Studier om potens och rökning

Att få erektion handlar om blodtillförsel och rökare drabbas i större utsträckning av åderförkalkning än andra.

- Studier har påvisat samband mellan försvagad potens och rökning. Det sorgliga är att om du redan blivit drabbad är det inte säkert att du blir så mycket bättre om du slutar röka. Skadan är redan skedd. Däremot finns det stor anledning att sluta röka i tid medan ståndet är kvar, berättar Fagerström.

Kvinnor kan känna mer

Han berättar också att det här i viss mån även kan gälla för kvinnor.

Annons
Annons

- Det är inte bevisat men tendenser visar att kvinnor kan känna ökad blodgenomströmning och ökad sensivitet om de slutar röka.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons