Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning ger rynkor

Hudens färg och antalet rynkor i ansiktet har stor betydelse för hur vi uppfattas. De människor vi möter kan omedelbart bedömma vår ålder och det kan vara tråkigt om folk tror att man är fyrtio när man bara är trettio.

Uppdaterad den: 2008-10-02

Annons

Bästa antirynk-tipset

Hudens beskaffenhet beror på ålder och arv men den påverkas även i hög grad av yttre faktorer. Många lägger en förmögenhet på uppstramande krämer och "antirynk"-medel. Men det bästa medlet är att sluta med rökning och solbad. Då undviker du den rynkiga russinhuden. Rökare och soldyrkare har nämligen påtagligt fler rynkor än ickerökare.

Rökare får lättare rynkor än ickerökare

Redan 1856 upptäckte man, att rökare hade fler rynkor i ansiktet än ickerökare. Man beskrev rökarens hud som rynkig, blek och gråaktig. Man upptäckte också att rökare hade denna "rökarhud" fyra till fem gånger så ofta som jämnåriga ickerökare.

Annons
Annons

En farlig cocktail

Man är inte enig om huruvida det är rökning eller överdrivet solbadande som är mest skadligt för ansiktshuden. Men undersökningar visar att kombinationen solbad och rökning orsakar särskilt många ansiktsrynkor. Solbadande som röker har kanske tio gånger fler rynkor än jämnåriga som inte solbadar och inte röker. Rökare löper även dubbelt så stor risk som icke-rökare att få hudcancer. Om man slutar röka bromsas den nedbrytande processen i hudens elastiska fibrer, och rynkbildningen minskar.

Plastikkirurgi ger dåligt resultat

Rökning ger inte bara rynkor utan påverkar även hudens förmåga att läka. Vid kosmetiska operationer i ansiktet ökar risken för missprydande ärr tiofalt om patienten är rökare. Det beror på att den hud som stramas upp lättare dör på grund av dålig läkning.

Blek hud

Det finns många skäl till att rökning har en skadlig effekt på huden. Rökning framkallar en sammandragning av de mikroskopiska muskelfibrer som finns i blodkärlens väggar. Därför blir huden blek av rökning. En del rökare kan även berätta att de får kalla fingrar när de röker. En enda cigarett kan minska blodtillförseln till huden i över en timme. Om man slutar röka förbättras blodtillförseln så att den bleka hudfärgen ersätts av en naturligare, frisk hudton. Rökning kan också medföra att fingrarna som håller cigaretten får en gulaktig beläggning liksom tänderna.

Annons
Annons

Brist på A-vitamin

En annan förklaring till rökarnas rynkiga hud kan vara att de har en lägre A-vitaminhalt än ickerökare. A-vitamin skyddar mot verkningarna hos starka kemiska ämnen som kan bidra till att skada huden. Dessutom får rökare en nedsatt mängd kvinnligt könshormon, något som kanske också bidrar till rynkorna. På längre sikt bryts hudens elastiska fibrer ned, vilket kan leda till gråaktig, grövre och rynkigare hud. I engelsk facklitteratur kallas detta "smoker's face", vilket kan översättas med "rökaransikte".


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons